Voorzichtig met je vagina

Het is vanzelfsprekend dat je op de verpakking van eten, cosmetica en in de label van je kleding kan lezen waar een product van gemaakt is. Gek genoeg geldt deze vanzelfsprekendheid niet voor tampons, maandverband en inlegkruisjes.

Het is vanzelfsprekend dat je op de verpakking van eten, cosmetica en in de label van je kleding kan lezen waar een product van gemaakt is. Gek genoeg geldt deze vanzelfsprekendheid niet voor tampons, maandverband en inlegkruisjes. Intieme producten die vrouwen dichtbij of in één van de meest absorberende delen van haar lichaam gebruikt dus voorzichtig met je vagina.

Een taboo onderwerp

Ook al worden tampons, maandverband en inlegkruisjes door bijna 4 miljoen Nederlandse vrouwen per maand gebruikt blijft dit een vrij onbesproken onderwerp. De meeste vrouwen blijven trouw aan het merk die zij meekrijgen van hun moeder en besteden het liefst zo min mogelijk tijd aan deze producten. Toch is het de moeite waard om hier even bij stil te staan.

Gebrek aan transparantie

Binnen de EU gelden er namelijk geen specifieke regels voor deze product groep. Er zijn dus geen regels over wat er wel of niet vermeld moet worden op de verpakkingen van tampons, maandverband en inlegkruisjes maar ook niet wat er wel of niet in mag. Daarnaast is er heel weinig onderzoek naar de (lange termijn) effecten van deze producten op de gezondheid van vrouwen. Sommige studies leggen een link tussen infecties, allergische reacties, hormoon disruptie en aandoeningen zoals endimitrose. Anderen beweren dat producten geheel veilig zijn in het gebruik.

Tijd voor verandering

In Amerika en Australië bestaan er verschillende lobby organisaties die zich inzetten om vrouwen bewuster te maken in hun keuze van producten en die lobbyen om meer transparantie en gezondere producten het schap in te krijgen. Bekijk bijvoorbeeld “Women's Voices of the Earth” met hun campagne “Detox the Box” in de VS. Hier in Nederland zijn sinds kort Mariah Mansvelt Beck en Wendelien Hebly actief met dit onderwerp bezig. Zij vinden dat het tijd is voor verandering en willen vrouwen bewust maken van de biologisch katoenen tampons, maandverband en inlegkruisjes als tegenhanger van de syntetische variant en beter voor de vagina. Deze biologisch katoenen producten hebben hetzelfde gebruik en gemak maar zijn gezonder en milieuvriendelijker. Dit doen ze met hun nieuwe bedrijf Yoni (www.yoni.care).

Daarnaast zijn er verschillende herbruikbare opties zoals de Diva cup of wasbare maandverband die nog milieu vriendelijker kunnen zijn.        

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.