Aantal besmettingen met gonorroe in Nederland stijgt
De laatste tijd signaleert het RIVM landelijk een toename van de seksueel overdraagbare aandoening gonorroe.
Deze stijging is onder de totale bevolking te zien, maar opvallend is de specifieke stijging bij jonge vrouwen onder de 25 jaar.
Gonorroe is een bacterie die vooral bij jongens vervelende klachten kan veroorzaken (de bekende pusdruiper). Ook bij vrouwen kan de gonorroebacterie klachten geven, hoewel een groot deel van de besmette vrouwen weinig tot geen klachten ervaart. Vrouwen kunnen de bacterie echter wel weer doorgeven aan hun sekspartners. De toename van gonorroe is extra zorgelijk omdat er een landelijk leveringsprobleem van de effectieve medicatie is.
Cijfers
De stijging die het RIVM meldt, is zichtbaar sinds de zomer van 2022. Vooral bij jongeren onder de 25 jaar werd de bacterie vaker vastgesteld. Daarbij geldt dat de stijging van het aantal besmettingen onder het vrouwelijk deel van de bevolking sterker is. Van alle mensen die in 2022 zich bij een GGD lieten testen op soa’s bleken 10.600 mensen gonorroe te hebben. Huisartsen stelden in datzelfde jaar ongeveer 12.700 gonorroediagnoses.
Besmetting
Van oudsher komt gonorroe gemiddeld vaker voor bij mannen die seks hebben met mannen dan bij heteroseksuele mannen en vrouwen. Binnen die specifieke groep ligt het aantal besmettingen hoger bij mensen het hiv en bij mensen met een migratieachtergrond. Maar iedereen kan gonorroe oplopen tijdens onveilige seks met iemand die de bacterie in zijn of haar lichaam heeft. Die bacterie kan zitten in de slijmvliezen van de vagina, urinebuis, anus en keel. Behalve via contact tussen penis en anus of vagina en penis kun je ook besmet raken via handen, seksspeeltjes en door orale seks.
Gevolgen
De bacterie 'Neisseria gonorrhoeae' kan in ons lichaam heel wat problemen aanrichten. Mannen kunnen te maken krijgen met infecties aan de urinebuis, endeldarm, keel en bijballen. Vrouwen kunnen infecties aan de urinebuis, baarmoederhals, eileiders, keel en endeldarm krijgen door de bacterie. Maar lang niet iedereen die de bacterie bij zich draagt, krijgt te maken met deze klachten. Vooral wanneer gonorroe in de keel of anus zit, merkt slechts tien procent daar iets van. Intussen kun je de bacterie dus wel weer verder verspreiden. Als een man niet tijdig aan gonorroe behandelt wordt, kan dat leiden tot ontsteking van de bijballen of prostaat. Vrouwen kunnen te maken krijgen met bekkenontstekingen (pijn in de onderbuik, vaak met koorts, veranderde afscheiding en onregelmatige menstruatie), verminderde vruchtbaarheid of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Bovendien kunnen ze tijdens de bevalling hun baby besmetten, met mogelijke oogontstekingen en blindheid bij de baby tot gevolg.
Behandeling
Gonorroe kun je behandelen met antibiotica. Als je gonorroe hebt, moeten ook je sekspartners worden opgespoord, getest en behandeld als dat nodig is. Hiermee voorkom je verdere besmettingen. De gonorroebacterie kan echter resistent worden tegen bepaalde antibiotica.