Het begint vaak al vroeg in de jeugd. Ontsierende puistjes op het hoofd, de schouders, de armen en in de nek. In principe een relatief onschuldige aandoening, veroorzaakt door een overmatige productie van talg, waardoor mee-eters ontstaan. In de talgkliertjes bevindt zich de bacterie 'Propionibacterium Acnes' die prikkelende stoffen produceert en ontstekingsverschijnselen oproept. De gevolgen zijn voor veel mensen herkenbaar: rode knobbeltjes, die ontaarden in etterige puisten en abcessen op het gezicht en met name op de rug. Uiteindelijk blijven er in veel geval littekens over, die een levenslang aandenken vormen aan de acne. Menigeen gruwelt bij die gedachte, acne is daarom een aandoening die zorgt voor veel psychische problemen. Men schaamt zich voor het uiterlijk en trekt zich soms terug, met alle gevolgen van dien.
Er bestaan veel misverstanden over het ontstaan van acne
Sommigen menen dat het eten van varkensvlees, chocola of patat resulteert in een verhoogde kans op acne. Er is echter nooit een verband tussen acne en voeding aangetoond. Ook een tekort aan vitaminen is geen oorzaak van acne, het slikken van vitaminepreparaten is om die reden dan ook niet nodig.
Evenzo bestaat er geen verband met een slechte hygiëne en kan acne ook nooit van de ene mens op de andere worden overgedragen. De mate waarin littekens ontstaan als gevolg van acne blijkt overigens van persoon tot persoon te verschillen. Soms is er sprake van diepe putjes, soms van dunne witte, op papier lijkende littekens (atrofische littekens) en soms van dikke, op de huid liggende littekens die vooral op de borst en op de rug voorkomen (hypertrofische littekens).
Acne succesvol behandelen
De behandeling van deze littekens hangt af van het type huid, want niet elk huidtype leent zich voor dezelfde behandeling. Bij (micro)dermabrasie wordt de huid met een roterende borstel met staaldraad of een frees met diamantkorrels oppervlakkig verwond. Wanneer de huid vervolgens weer geneest vertoont deze tekenen van verjonging en kan het litteken geleidelijk verdwijnen of minder zichtbaar worden.
Bij cryotherapie wordt de huid bevroren met behulp van een cryospray. Het doel van deze behandeling is de huid harder en dunner te maken. Een chemische peeling behoort ook tot de mogelijkheden. Hierbij worden irriterende vloeistoffen op de huid aangebracht, waardoor de hoornlaag begint te schilferen. Hierdoor wordt weefselvernieuwing gestimuleerd.
Een recente ontwikkeling is het behandelen van acnelittekens met behulp van lasertherapie. Er zijn ablatieve en niet-ablatieve lasers. De niet-ablatieve lasers zorgen alleen voor verhitting van de diepere huidlagen, met als doel de bindweefselcellen te stimuleren. De ablatieve lasers hebben een ander effect. Hier wordt de huid als het waren verwijderd door ontvellen. Ook hierbij wordt overigens het bindweefsel gestimuleerd. Voor alle behandelingen geldt dat ze niet direct resultaat opleveren. Meestal duurt het enkele maanden voordat resultaat zichtbaar is. Overigens verdwijnt acne bij de meeste mensen vanzelf tussen het 25e en 30e levensjaar. Sommige mensen blijven echter last houden van acne tot op hoge leeftijd.
Informeer bij de huisarts of een dermatoloog naar de mogelijkheden.
arrow_upward
Wij waarderen je privacy.
Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.