Bacteriële vaginose

Een vaginale infectie is een probleem dat de meeste vrouwen minstens een keer in hun leven zullen krijgen. Een infectie met candida of een infectie met bacteriën.

In dat laatste geval is er meestal sprake van bacteriële vaginose. Nare bacteriën waarvan er altijd wat in de vagina aanwezig zijn, gaan overmatig groeien. Als er onvoldoende melkzuurbacteriën in de vagina aanwezig zijn kunnen deze bacteriën zich flink vermeerderen. Een bacteriële vaginose kan gepaard gaan met een onaangename geur, overmatige groenige of gelige afscheiding, jeuk en een brandend gevoel. Helaas kennen veel vrouwen niet het verschil tussen bacteriële vaginose en een candida-infectie. En ook huisartsen doen nauwelijks onderzoek als een vrouw zich met vaginale klachten tot hen went. Ongezien worden middelen tegen candida voorgeschreven en deze middelen zijn ook vrij verkrijgbaar bij de drogist. De therapie werkt dan niet en de problemen komen keer op keer terug.

Wat moet je niet doen als je steeds weer last hebt van vaginale infecties?

  • Wassen met zeep, de vagina spoelen, tampons gebruiken of elke dag inlegkruisjes gebruiken. De reden daarvoor is dat om deze infecties effectief te bestrijden er een gezonde hoeveelheid melkzuurbacteriën in de vagina aanwezig moeten zijn, hoe meer hoe beter. Melkzuurbacteriën gaan dood van zeep en van de resten van pesticiden die aantoonbaar zijn in het katoen waar maandverband, tampons en inlegkruisjes van worden gemaakt. Tampons zuigen bovendien de goede bacteriën op. Gebruik producten van biologisch katoen.
  • Draag geen strings, omdat deze irritatie van de schaamlippen kunnen veroorzaken. Draag het liefst een katoenen boxershort of een onderbroek met pijpjes.
  • Vrij nooit als je daarbij pijn hebt. Bij pijnlijke seks ontstaan er altijd microscopisch kleine wondjes aan de schaamlippen en in de vagina, die zijn een voedingsbodem voor vervelende bacteriën en candida.

Wat moet je wel doen?

  • Eet gezond, zodat je darmen gezond blijven en er een evenwichtige samenstelling van darmbacteriën is. Lees hierover meer in ‘Hormoonbalans voor Vrouwen’.
  • Gebruik een probioticum ter ondersteuning van de melkzuurbacteriën in je vagina. Sommige producten zijn om te slikken, andere om vaginaal in te brengen.
  • Gebruik in de eerste plaats liever een natuurlijk middel dat de vagina ondersteund. Er zijn vaginale zetpillen met teatree olie verkrijgbaar, maar ook vaginale pillen met vitamine C kunnen effectief zijn.
  • Als je niet alleen steeds vaginale infecties hebt maar je ook last hebt van blaasontstekingen, pijn bij het vrijen, obstipatie, vaak moeten plassen, dan kan er sprake zijn van een te hoge spanning in de bekkenbodemspier. Als je hiervoor goede therapie krijgt bij een bekkenfysiotherapeut kunnen de problemen helemaal verdwijnen.
  • Als de infecties keer op terug komen dring dan bij je arts aan op een kweek en op de juiste therapie. Er bestaan ook speciale antibiotica voor behandeling van bacteriële vaginose.

Barbara Havenith, gynaecoloog www.vrouwenpoliboxmeer.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.