De oorzaak van de oorzaak
Het opsporen van de oorzaak van je klachten is vaak beter dan deze alleen maar te bestrijden zodat je de symptomen niet meer hoeft te voelen.
De oorzaak van de oorzaak?
In mijn praktijk zie ik regelmatig cliënten met de meest uiteenlopende klachten. Deze mensen zijn vaak heel duidelijk: Ik wil er vanaf! Ik wil af van die hoofdpijn, die kilo’s, die slapeloze nachten etc. Ze hopen dat er een middeltje is dat hier goed bij kan helpen. Natuurlijk zijn er stoffen die processen in het lichaam kunnen ondersteunen maar als de oorzaak niet aangepakt wordt, blijft het dweilen met de kraan open. Zo kan het zomaar gebeuren dat iemand, die hoopte met een kant-en-klaar dieet de deur uit te gaan om van de kilo’s af te komen, aan de slag gaat met stress of iemand die stress heeft maar niet weet waarom, adviezen gaat volgen om de hoeveel stressregulerende stoffen te verhogen. Als je dus al langer klachten hebt, kijk dan eens kritisch naar hoe je leven er nu uitziet.
-Heb je een druk leven met weinig ruimte voor ontspanning? En als je het zo druk hebt, is er dan wel tijd om gezond te eten of grijp je vaak naar iets makkelijks of leef je van tussendoortje naar tussendoortje?
-Gebruik je veel medicijnen waarbij je ook medicijnen hebt die de bijwerkingen van andere bijwerkingen moeten verminderen?
-Gebruik je antidepressiva? Deze kunnen op de lange termijn zorgen voor o.a schildklierklachten. Voor de korte termijn kun je je hier goed bij voelen maar als je niets doet aan de onderliggende problemen, kom je niet verder en kun je zelfs verder achteruit gaan.
-Veel mensen gebruiken maagzuurremmers terwijl de oorzaak vaak juist een tekort is aan maagzuur of een histamineprobleem. Door het gebruik van maagzuurremmers, rem je niet alleen de aanmaak van maagzuur maar ook de aanmaak van belangrijke stoffen voor de spijsvertering waardoor je tekorten zou kunnen krijgen.
-Ook problemen op het mentale vlak hebben een grotere invloed op de werking van het lichaam dan je misschien zou denken. We zijn vooral goed in het wegstoppen van problemen zodat we niets hoeven te voelen. Toch gaat dit een opbreken. De uitdrukkingen zijn er niet voor niets: ergens een zwaar hoofd in hebben, de buik ergens van vol hebben, iets dat als een steen op je maag ligt, iets op je lever hebben etc.
Hierboven staan slechts een aantal voorbeelden. Ga bij klachten niet zoeken naar een middel dat ervoor zorgt dat je klachten niet meer voelt maar ga op zoek naar de oorzaak. Soms moet er dan wel gekozen voor een symptoombestrijder. Kijk waar je je goed bij voelt, met welke persoon je een klik hebt. Dat is belangrijk als je een traject in wilt gaan. Bel of mail die persoon eerst zodat je een klein beetje een indruk krijgt. Zorg goed voor jezelf, omdat je het waard bent.