Een afwijkend uitstrijkje, wat nu?

Vanaf je 30ste krijg je één keer per 5 jaar een oproep voor het maken van een uitstrijkje van de baarmoedermond. Op die manier kunnen cellen onderzocht worden.

Een afwijking in deze cellen kan ontstaan door hormoongebrek, door een infectie met een bacterie of een schimmel of door een virus. Het virus dat veranderingen in de baarmoedermond veroorzaakt heet humaan papilloma virus, ofwel HPV. Sommige soorten HPV zijn de veroorzakers van (genitale) wratjes, andere kunnen ook kwaadaardige afwijkingen veroorzaken. HPV infecties kunnen daarom baarmoederhalskanker veroorzaken. De meest voorkomende soorten die dit doen zijn HPV 16 en 18, de z.g. hoog risico HPV. Sinds enkele jaren waren meisjes ingeënt om een infectie met deze twee specifieke soorten te voorkomen. Als er een afwijkend uitstrijkje is, is het belangrijk te weten hoe erg de verandering is. Een PAP 1, betekent: alles goed. PAP 0 betekent: cellen uit het binnenste van de baarmoedermond ontbreken. Bij PAP 2 is er een infectie, meestal door een bacterie of schimmel met geringe afwijkingen. Bij een herhaling na 6 maanden is er meestal geen probleem meer.

Een PAP 3a is een wat onrustig beeld, de cellen zijn wat slordiger afgewerkt. Meestal een gevolg van een HPV infectie. Een PAP 3b wijkt nog meer af en heeft eenzelfde oorzaak. Na een PAP 3a wordt het uitstrijkje na 6 maanden herhaald. Na 2 x een PAP 3a of PAP 3b worden vrouwen verwezen naar een gynaecoloog. Deze zal een uitgebreider inwendig onderzoek doen: een kolposcopie waarbij er meestal een biopt wordt afgenomen (een stukje weefsel van enkele millimeters). Afhankelijk van de uitslag wordt er afgewacht of wordt geadviseerd om een behandeling te ondergaan. Als er een PAP2 of 3a kun je tijdens de wachttijd totdat er een nieuw uitstrijkje gemaakt wordt zelf wel wat meer doen dan alleen maar afwachten en hopen dat je immuunsysteem het virus de kop indrukt. Belangrijk is in elk geval te stoppen met roken, door roken is je immuunsysteem verzwakt, een HPV-infectie gaat niet makkelijk weg. Eet wat je immuunsysteem nodig heeft om sterk te zijn: veel groenten, liefst twee keer per dag een grote portie. Probeer flexibel om te gaan met stress, stress bemoeilijkt de werking van het immuunsysteem. Supplementen kunnen mogelijk je lichaam en immuunsysteem ondersteunen: vitamine D (2000 i.e. per dag), een goede multivitamine en vaginale zetpillen met de etherische olie Ravensara, een traditioneel middel bij vaginale (virus)infecties.

Geschreven door Barbara Havenith, Vrouwenpoli Boxmeer
In opdracht van A Healthy Body www.ahealthybody.nl www.vrouwenpoliboxmeer.nl      

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.