Een traplift in huis via de Wmo
Wanneer zelfstandig thuis wonen niet meer lukt zonder ondersteuning, kun je een beroep doen op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Ook het kopen van een traplift is mogelijk vanuit de Wmo. Bereid je wel voor op flink wat papier- en regelwerk.
Eerst wat achtergronden. De Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) is in 2015 in het leven geroepen met één hoofddoel: mensen ondersteunen om zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Dat dient uiteraard het belang van het individu - wie wil er niet zo lang mogelijk thuis blijven wonen? - maar het reikt verder dan dat: Nederlanders langer thuis laten wonen moet ook de zorgkosten drukken in ons vergrijzende land. Een jaar of twintig terug was een plek in een verzorgingstehuis vanzelfsprekend voor hulpbehoevende senioren, maar vandaag de dag is daar geen sprake meer van. Thuis wonen met zorg op maat is nu de standaard. Juist daar is de Wmo voor opgericht.
Traplift via Wmo
Op de website van de rijksoverheid vind je informatie over de beschikbare Wmo-hulp. Het inschakelen van thuiszorg kan er uit worden bekostigd, net als de aanschaf van medische hulpmiddelen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een traplift vergoed te krijgen via de Wmo. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Of jullie in aanmerking komen voor Wmo-ondersteuning is in eerste instantie aan de Wmo-consulent. Tijdens een zogenoemd keukentafelgesprek inventariseert hij of zij de zorgbehoefte en brengt jullie persoonlijke situatie in kaart. Is een traplift noodzakelijk of zijn er nog andere oplossingen denkbaar? Na dat gesprek doet de consulent een voorstel. Met een positieve beoordeling kunnen jullie een gerichte aanvraag doen bij de gemeente. Uiteindelijk moet ook daar nog groen licht worden gegeven.
Hulp binnen 48 uur
Is er sprake van spoed? Wettelijk is vastgelegd dat een gemeente binnen 24 tot 48 uur hulp moet bieden bij spoedaanvragen. Dan gemeente moet dan een tijdelijke maatwerkvoorziening regelen. Het onderzoek naar de persoonlijke situatie volgt dan ná toekenning van de spoedaanvraag. Het Wmo-beleid verschilt per gemeente. De maximale eigen bijdrage voor wie een beroep doet op de voorziening is momenteel 19 euro per maand.