Gezonder gaan eten in het nieuwe jaar? Zo doe je dat!

Januari is voor veel mensen de maand van de goede voornemens. Gezonder eten staat vaak ook op de lijstjes.

Meestal in combinatie met afvallen. Tijdens de kerstdagen en rond de jaarwisseling staat er vaak allerlei heerlijkheden op tafel waartegen moeilijk weerstand valt te bieden. Het is helemaal niet erg om een keer iets meer te eten of eens wat ongezonds naar binnen te werken, maar het moet natuurlijk geen gewoonte worden. Met wat simpele wijzigingen in je dagelijkse voedingspatroon kun je een stuk gezonder leven zonder dat het veel moeite kost. 

Stamppotten

De wintertijd is echt de tijd van de stamppotten. Je kunt elke dag stamppot eten en toch steeds iets anders op tafel zetten, want stamppotten kun je van allerlei verschillende ingrediënten maken. Een bekende optie is andijviestamppot. Lekker simpel, want de andijvie hoef je niet eerst te koken. Die gaat gewoon rauw door de aardappelen. Samen in de pan gooien en stampen maar! Vaak doen mensen er een scheutje melk doorgeen om het wat smeuïger te maken. Neem hiervoor geen volle melk, maar kies voor halfvolle of magere melk. Ben je gewend spekjes door je stamppot te doen? Laat die dan eens achterwege en voeg in plaats daarvan wat noten toe. Met amandelen krijg je een goed resultaat en je eet weer een beetje gezonder! 

Belegd broodje

Wat zet je rond lunchtijd op tafel? Veel mensen kiezen voor een belegd broodje. Je zou echter ook kunnen overwegen om het broodje zo nu en dan eens te vervangen door een frisse salade. Het voordeel van salades is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een salade met stukjes gerookte zalm of makreel? Deze vissoorten bevatten veel goede vetten! Ook kun je kikkererwten of avocado als basis voor je salade gebruiken. Toch liever een broodje? Kies dan niet voor vleeswaren uit een pakje, want dat is bewerkt vlees en daardoor minder gezond. Een plakje ham bijvoorbeeld bevat toegevoegd zout en teveel zout is slecht voor onze nieren. Tip: beleg je broodje eens met wat plakjes tomaat en komkommer. Simpel, lekker en gezond. Je kunt ook een feestelijk broodje creëren met diverse gegrilde groenten. 

Matig met sauzen

Pas op met het gebruik van sauzen. Met name de zoete, dikke sauzen zoals ketjap zorgen ongemerkt voor extra pondjes. Sowieso bevatten veel sauzen in potjes en flesjes allerlei ongezonde ingrediënten. Echte fijnproevers maken al hun sauzen zelf en weten daardoor ook precies wat erin gaat. 

Vleesvervangers

In de afgelopen jaren is het aantal vegetariërs in ons land flink gestegen. Toch eet het merendeel van de volwassen Nederlanders nog altijd meerdere keren per week vlees. Vlees bevat belangrijke voedingsstoffen voor de mens, maar vaak zijn die ook via andere producten beschikbaar. In 2020 at volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vijf procent van de Nederlanders helemaal geen vlees. Driekwart van de bevolking at wel vlees, maar niet elke dag. Je kunt vlees heel eenvoudig vervangen door eieren, peulvruchten of tofu in je gerecht te verwerken. Opvallend weetje: onder hoogopgeleiden is het aantal vleeseters lager!

Tussendoortje

Neem je wel eens een smoothie als tussendoortje? Misschien denk je daar goed aan te doen, maar een smoothie bevat veel suiker en bovendien raak je minder snel verzadigd dan wanneer je hele stukken fruit zou eten. Hierdoor krijg je in korte tijd relatief veel calorieën binnen. Beter is het om vers fruit in stukjes te snijden en er een fruitsalade van te maken. Zo geniet je op verantwoorde wijze van een lekker tussendoortje!

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.