Gluten: ja of nee?

Gluten: ja of nee? Gluten: het lijkt hét woord van 2015 te zijn. Sla een willekeurige krant of tijdschrift open en je komt er een artikel over tegen.

Maar hoe zit het nu echt met gluten? Eind 2012 hoorde ik voor het eerst over gluten. De klachten die ik al bijna 18 jaar had bleken namelijk te worden veroorzaakt door coeliakie. Dit is een auto-immuunziekte waardoor een minibeetje gluten (een eiwit in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut) al een ontsteking in mijn dunne darm opwekt. Daardoor beschadigt de darm en kunnen voedingsstoffen niet goed meer worden opgenomen. Gelukkig kun je je door gluten strikt te mijden wel gezond voelen als je coeliakie hebt. Ik leerde na de diagnose al snel dat er veel verschillende meningen bestaan over eten zonder gluten. De één zweert erbij, de ander vindt glutenvrij eten zonder coeliakie klinkklare onzin. Glutenvrij gezond? Ik vind dat je goed moet nadenken voor je gluten schrapt uit je voedingspatroon. Uit ervaring weet ik dat glutenvrij eten niet altijd gezond is. Elke dag doe ik moeite om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen en vooral ook om niet ongemerkt te veel vet en suiker te consumeren. Kant en klaar glutenvrij brood is bijvoorbeeld een stuk minder gezond dan gewoon brood. Gezond glutenvrij eten kan, maar makkelijk vind ik het niet altijd. Daarnaast heb ik inmiddels veel verhalen gehoord over mensen die ‘zomaar’ glutenvrij zijn gaan eten en daarna een moeilijk medisch traject hebben moeten doorstaan. Zij reageerden ineens zó heftig op gluten dat ze twijfelden of ze niet toch coeliakie hadden. Dan wil je uiteraard een juiste diagnose hebben, want het is fijn om te weten hoe strikt je gluten moet mijden en bij het hebben van een auto-immuunziekte horen belangrijke controles. Voor je de diagnose kunt stellen moet je echter weer gluten eten en dat kan erg vervelend zijn. Ook kunnen er andere dingen aan de hand zijn die lijken op coeliakie. Je kunt bijvoorbeeld een tarwe allergie hebben. Gluten: ja of nee? Ik heb coeliakie, dus moet ik glutenvrij eten. Als je dit niet hebt is dat niet nodig. Wil je toch glutenvrij gaan, denk dan na voor je begint. Gezonder is het niet per definitie. Na een tijdje de medische molen ingaan omdat je twijfelt of je coeliakie hebt is ook geen pretje. Lees je dus goed in en raadpleeg een arts (en diëtist) voor je glutenvrij gaat eten. Geschreven door Elize, oprichtster van coeliakiemaand.nl  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.