Het belang van goed kauwen
Even snel wat eten naar binnen schuiven.. ? Hap, slik, weg...? Doe maar niet...! Onze spijsvertering is een ingewikkeld, maar doeltreffend proces.
Het goed kauwen van je voedsel is essentieel voor het in gang zetten van de spijsvertering. Doe je dat niet, dan kan dat vervelende gevolgen hebben...! In feite begint de spijsvertering al wanneer we iets lekkers zien of ruiken. Zelfs de gedachte aan lekker eten kan onze spijsvertering al op gang brengen. Je merkt dat doordat je meer speeksel gaat produceren; het water loopt je letterlijk in de mond. Zodra je daadwerkelijk voedsel in je mond krijgt, is het belangrijk dat je dit goed kauwt. Niet even vlug, maar rustig en uitgebreid. Vermaal elk hapje tot hele kleine stukjes, zodat de enzymen in je speeksel hun werk goed kunnen doen. Zij breken namelijk zetmeel af tot glucose. Dat verklaart bijvoorbeeld waarom een stukje brood uiteindelijk zoet gaat smaken als je er een tijdje op hebt gekauwd. De zoete smaak wordt veroorzaakt door het feit dat een deel van het zetmeel op dat moment als is omgezet naar glucose. Hoe kleiner jij je voedsel vermaakt, hoe beter de enzymen in het speeksel hun werk kunnen doen, omdat de totale oppervlakte van het voedsel dan natuurlijk veel groter is geworden. Dit is echter niet de enige reden waarom het belangrijk is om goed te kauwen.
Tijdens het kauwen worden onze hersenen geïnformeerd over het voedsel dat we binnen hebben gekregen. Vanuit de hersenen wordt de gehele spijsvertering aangestuurd. Zou je niet voldoende kauwen, dan verloopt die aansturing ook niet echt optimaal, met alle vervelende gevolgen vandien. Door goed te kauwen kun je aandoeningen zoals het prikkelbaar darmsyndroom en een opgeblazen gevoel in de buik voorkomen. En wat dacht je van je maag? Hoe sneller jij je eten doorslikt in (te) grote brokken, hoe meer moeite je maag heeft om die brokken af te breken. Dat afbreken is nodig om het voedsel via de darmen te kunnen opnemen in je lichaam. Zoals een grote ijsberg lang in zee blijft drijven, terwijl een klein ijsklontje in diezelfde zee meteen wegsmelt, zo kunnen grote voedselbrokken in je maag ook slechts mondjesmaat worden verteerd. En we zijn er nog niet. Het kauwen speelt zelfs een rol bij de mate van verzadiging die we ervaren. Op zich misschien een rare gedachte, want door te kauwen vergroten we de hoeveelheid voedsel niet. Wat we echter wel doen is onze hersenen het signaal geven dat er voedsel binnenkomt. Dat gebeurt niet in voldoende mate wanneer we alleen maar vloeibaar voedsel tot ons nemen, het zit echt in dat kauwen.
Onze hersenen maken de stof histamine aan en die stof zegt ons lichaam dat het mooi is geweest. We voelen ons verzadigd, het gevoel van trek is verdwenen en we voelen dus niet langer de behoefte om voedsel in te nemen. Een prachtig mechanisme, dat uiteraard alleen goed functioneert bij goed gebruik ervan. En het spreekt voor zich dat ook de conditie van onze kaken erbij is gebaat om het kauwen zorgvuldig te blijven doen.
Wil je alles weten over onze spijsvertering? Kijk dan eens op http://www.spijsvertering.info