Hoe kom ik van mijn keelpijn af?
Eén van de vervelende bijverschijnselen van dit jaargetijde is keelpijn. Weliswaar kan keelpijn, veelal veroorzaakt door een keelontsteking, het hele jaar door de kop opsteken, maar de winter is echt de periode waarin dat vaker dan gemiddeld gebeurt.
Niet zo vreemd, want we moeten nu harder werken om onze weerstand op peil te houden. Gelukkig gaat keelpijn over het algemeen weer vanzelf voorbij. Heb je er veel last van? Lees dan verder, voor handige tips en trucs! In de meeste gevallen zal keelpijn zich beperken tot een irritant gevoel, dat je ervaart bij het slikken of praten. Heb je last van een keelontsteking, dan kun je dat goed herkennen aan de diep rode kleur achter in de keel. Soms zie je ook een dikke slijmlaag zitten of zijn er witachtige plekken zichtbaar. Keelpijn kan gepaard gaan met koorts en/of opgezette klieren in de hals. Er zijn verschillende oorzaken voor keelpijn. Meestal komt het doordat je een verkoudheidsvirus hebt opgelopen. Soms kan ook een bacterie de veroorzaker zijn van keelpijn. Verder is de ziekte van Pfeiffer een bekende boosdoener, hoewel dit bij slechts twee procent van alle mensen die een huisarts bezoeken wegens keelpijn het geval is.
Zelfs een seksueel overdraagbare aandoening kan incidenteel tot keelpijn leiden. En dan zijn er natuurlijk nog de vormen van keelpijn die je min of meer zelf hebt veroorzaakt, door bijvoorbeeld constant hard te schreeuwen, door vaak je keel te schrapen, door veel te roken of door steeds te droge lucht in te ademen. Een keelontsteking duurt over het algemeen hooguit een dag of tien. Je lichaam werkt intussen aan herstel en na die anderhalve week zou je geen klachten meer moeten hebben. Is dat wel het geval, dan doe je er verstandig aan om de huisarts te raadplegen. Dat kun je het beste ook doen wanneer je naast keelpijn last hebt van een piepende ademhaling, klachten aan één zijde van het hoofd (bijvoorbeeld oorpijn) of wanneer drinken en slikken helemaal niet meer lukken. In de meeste andere gevallen mag je ervan uitgaan dat de keelpijn vanzelf weer zakt. Duurt dat je desondanks te lang, dan kun je de pijn wat verzachten door regelmatig een glas koud water te drinken. Ook het zuigen op een dropje of ander snoepje biedt soms uitkomst, maar let er dan wel op dat je niet teveel ongezonde suikers naar binnen werkt! Het zuigen op een snoepje heeft overigens geen invloed op de duur van de keelontsteking. Op zich werkt elk snoepje, een speciaal daarvoor in de handel gebrachte zuigtablet is in feite niet nodig. Het is niet bewezen dat dergelijke tabletten een beter effect zouden hebben. Probeer wat rust te nemen. V
Vaak vindt keelpijn ten gevolge van een verkoudheidsvirus zijn oorsprong bij een verzwakte weerstand en die breng je weer op peil door je lichaam rust te gunnen. Geef daarbij ook de stem voldoende rust, probeer het praten dus zoveel mogelijk te beperken. Als je praat, praat dan wel op volle sterkte en ga zeker niet fluisteren. Door de fluisteren forceer je de stembanden en dat komt je stem zeker niet ten goede. Ervaar je de pijn als zeer onaangenaam, dan kun je die verlichten door paracetamol te slikken. Wanneer die niet voldoende helpen, kun je tabletten met NSAID (naproxen, ibuprofen of diclofenac) overwegen, maar die worden veelal afgeraden, in verband met de bijwerkingen. Het heeft doorgaans geen zin om antibiotica te slikken tegen keelpijn. Slechts bij een beperkt aantal soorten keelpijn kunnen die helpen, maar het enige dat je ermee bereikt is dat de duur van de keelontsteking bekort wordt met slechts een halve dag. Pas extra goed op wanneer een baby of peuter last heeft van keelpijn, mogelijk is er dan sprake van roodvonk. Veel mensen hebben met succes allerlei huismiddeltjes tegen keelpijn toegepast. Op de website https://omaweetraad.nl/gezondheid/keelpijn is een aantal van deze tips verzameld. We kunnen geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor de inhoud ervan, maar dat spreekt vanzelf…!