Hoe om te gaan met slaapproblemen?
We kennen het (bijna) allemaal wel. Lang liggen woelen in bed en maar niet in slaap kunnen vallen.
Oorzaken van slaapproblemen
Slapeloosheid kan verschillende oorzaken hebben. Aan de ene kant kunnen dit externe factoren zijn, zoals geluidsoverlast van een feestje of een snurkende partner. Maar de meest oorzaken zijn intern van aard. Hierbij kun je denken aan stress, lichamelijke klachten of een verkeerd eetpatroon. Wanneer je vlak voor het slapen nog een maaltijd nuttigt heeft dit een slechte invloed op je slaap, maar ook te veel cafeïne overdag binnenkrijgt, lijdt je slaap hieronder. Ook het gebruik van alcohol is niet goed voor de slaapkwaliteit. Je valt er over het algemeen sneller van in slaap, maar je slaapt minder diep, waardoor je te weinig uitrust tijdens het slapen.
Gevolgen van slaapproblemen
Slapeloosheid heeft behoorlijke gevolgen voor ons functioneren en onze gezondheid. Vooral wanneer de slaapproblemen chronisch van aard worden is het een serieus probleem. Zo werken je natuurlijke afweercellen minder, waardoor je vatbaarder bent voor ziektes. Daardoor loop je bijvoorbeeld een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast verhogen slaapproblemen de kans op obesitas, depressies en angststoornissen. Andere nadelige gevolgen zijn een verminderde werking van het kortetermijngeheugen en een mindere concentratie en reactiesnelheid. Een andere nadelig gevolg is dat je prikkelbaarder bent dan normaal, waardoor je soms agressiever reageert dan je eigenlijk zou willen.
Oplossingen tegen slaapproblemen
Wanneer je gaat slapen maakt je lichaam melatonine aan. Bovengenoemde factoren kunnen de aanmaak van dit stofje afremmen. Gelukkig zijn er middelen hoe de aanmaak van dit stofje kunt bevorderen met natuurlijke producten. Hierdoor komen er geen verslavende stoffen in je lichaam. Hierbij wordt gebruik gemaakt van middelen als hop, haver, passiebloem en honing. Daarnaast kun je zorgen voor de juiste omgevingsfactoren. Een goed bed met een juist matras en hoofdkussen dragen hier aan bij, maar ook een donkere, niet te warme omgeving zullen je nachtrust positief beïnvloeden. Hierbij moet je ook rekening houden dat schermen van bijvoorbeeld je televisie of smartphone de aanmaak van melatonine afremmen. Probeer deze schermen ongeveer een uur voor het slapengaan te ontlopen. Met ontspannende geuren als lavendel, kom je sneller tot rust en val je sneller in slaap. Tot slot helpt het ook wanneer je een vast slaapritme ontwikkelt. Wanneer je ieder dag rond dezelfde tijd naar bed gaat en opstaat raakt je lichaam gewend aan deze tijden.