Huidhonger: waarom aanraken zo belangrijk is
Zoals je honger en dorst hebt, kun je ook een gemis hebben aan huidcontact.
Door liefdevolle aanrakingen kom je letterlijk en figuurlijk beter in je vel te zitten.
Zoals je honger en dorst hebt, kun je ook een gemis hebben aan huidcontact. Er is een woord voor dat gevoel: huidhonger. En daar valt zoveel over te vertellen dat je er met gemak een boek mee vult, bewijzen Bruno Müller-Oerlinghausen en Gabriele Mariell Kiebgis.
De auteurs zijn gespecialiseerd in lichaamsgerichte therapie en massagetechnieken, dus het boek is heel interessant als je daar meer over wilt weten, maar ik raakte zelf meteen al verdiept in de algemene hoofdstukken over de huid en de tastzin – en waarom dat zo’n bijzonder zintuig is.
Oudste zintuig
Wat tastzin bijvoorbeeld uniek maakt, is dat je huid twee kanten op communiceert: via je huid komt informatie binnen over de wereld buiten je (of het warm of koud is, hoe dingen voelen), maar je huid drukt ook uit wat er ín je gebeurt. Denk aan kippenvel als je ontroerd bent, blozen als je je schaamt, koude rillingen van een eng verhaal.
Nog een in de categorie ’ja, nu je het zegt!’: je tastzin kun je niet uitschakelen. Bij de andere zintuigen is dat geen probleem: met een blinddoek voor zie je niks, oordopjes houden geluiden tegen, met een knijper op je neus ruik je niets en als je je mond dicht houdt, hoef je ook niets te proeven. Bij de tastzin gaat dat niet. Je huid staat altijd ‘aan’.
Aanraken is ook echt een levensbehoefte. Te vroeg geboren baby’s worden niet voor niets op de blote huid gelegd. Liefdevolle aanrakingen zijn helend. En dat geldt niet alleen voor therapeutische massages, maar ook voor alledaagse aanrakingen. Het is fijn om een voorwerp te hebben dat je regelmatig aanraakt, zoals een glad steentje in je jaszak (je telefoon heeft vaak hetzelfde effect). Aanraking zorgt voor de aanmaak van het gelukshormoon Oxytocine.
Huidplezier
Toch krijgt de huid vaak maar weinig aandacht. Als je de hele dag op toetsenborden bezig bent, heeft je tastzin eigenlijk niet zoveel te doen. In de digitale wereld raak je elkaar niet aan en als je geen relatie hebt, krijg je ook weinig knuffels – juist liefdevol huidcontact is belangrijk, daarover schreef Dorien al dit stukje. Daarom: aandacht voor je huid. En dan niet voor hoe je huid eruit ziet, maar op je huid als zintuig. Verwen je huid met fijne prikkels!
Bron en lees meer: https://www.happinez.nl/body-yoga/huidhonger-waarom-aanraken-zo-belangrijk-is/