Je EQ, wat is dat precies en hoe kun je het beïnvloeden?
De intelligentie van een mens kun je meten door die persoon aan een test te onderwerpen.
Zo’n IQ-test is online te vinden en werd in het verleden ook periodiek in een televisieprogramma aangeboden. De test levert als eindresultaat een getal op: je IQ (Intelligentie Quotiënt). Je kunt aan je intelligentie niet veel veranderen. De één is wat slimmer dan de ander. Een gemiddeld mens heeft een IQ rond 100, mensen met een lage intelligentie scoren rond 70 en met een hoge intelligentie rond 130. Maar dan is er ook nog EQ, vaak het sociale broertje van IQ genoemd. Wat is dat dan precies?
Met EQ wordt Emotioneel Quotiënt bedoeld, een waarde die uitdrukt hoed goed (of slecht) je scoort op het gebied van sociale vaardigheden en zelfkennis. Vragen die hierbij een belangrijke rol spelen zijn: Hoe goed ken jij jezelf? In hoeverre ben je in staat om jouw eigen emoties de baas te blijven en/of te sturen? Hoe goed kun jij je inleven in de situatie van de mensen om je heen? Kun je goed contact met anderen leggen en ben je goed in staat om ervoor te zorgen dat ze kalmer worden? Net zoals bij IQ wordt ook EQ in een getal uitgedrukt, maar de schaalindeling is anders. Waar bij IQ een score van 100 gemiddeld is, is 100 bij EQ de maximale score. De meeste mensen zullen rond de 75 scoren, maar als je een laag EQ hebt, zit je bijvoorbeeld tussen de 25 en 50.
Interessant is dat je door middel van training je EQ kunt verhogen. Het draait allemaal om communicatie, zowel met jezelf als met de wereld om je heen. Belangrijk is dat je emoties niet uit de weg gaat, maar ze in plaats daarvan omarmt en probeert te begrijpen. Als je geconfronteerd wordt met iets negatiefs, deal daar dan mee. Loop er niet voor weg, door afleiding te zoeken in iets heel anders. Op die manier zul je nooit goed in staat zijn de situatie de baas te worden. Houd het hoofd koel en probeer concrete stappen te zetten om het tij te keren. Ben je met iemand in gesprek? Controleer dan regelmatig of je alles goed begrepen hebt. Hier is een hele simpele truc voor: herhaal zo nu en dan wat de ander gezegd heeft. Dit dwingt je min of meer om intensiever te luisteren.
In het verlengde van het luisteren naar je gesprekspartner is het ook zaak om je voor te stellen wat hij of zij doormaakt. Probeer je in te beelden in welke situatie diegene zich bevindt en stel je vervolgens eens voor hoe jij je in die situatie zou voelen. Het draait allemaal om aandacht voor de wereld om je heen. Begrip hebben voor je medemens heeft overigens niets te maken met het eens zijn met diegene. Je kunt het volledig met iemand oneens zijn, maar desondanks begrip tonen voor de situatie van diegene. En: koester nooit gevoelens van wrok of haat jegens iemand. Dergelijke negatieve emoties zijn over het algemeen het gevolg van stress, maar leveren ook weer opnieuw stress op. Niet doen dus! Het leven is veel te kort om je voortdurend te ergeren en door haatgevoelens te koesteren wordt je eigen leven er beslist niet leuker op.
Met betrekking tot de relatie tussen EQ en IQ bestaat al jaren een hardnekkig misverstand. Sommigen menen dat voor mensen met een hoog IQ geldt dat ze per definitie geen hoog EQ hebben. Hier is in het verleden onderzoek naar gedaan, maar er werd geen significant bewijs voor deze stelling gevonden. Bij mensen met een hoog IQ komen op het gebied van EQ alle denkbare scores voor, zonder dat er sprake lijkt te zijn van enig verband. Overigens is het wel zo dat mensen met een hoog EQ doorgaans de meest succesvolle mensen zijn. Maar juist in dat licht bezien is het goed om te beseffen dat je hier dus zelf de eigen hand in hebt. Wellicht begrijp je nu ook de gedachte achter de kreet 'Succes is een keuze' iets beter. Je kiest niet bewust voor succes, maar je kunt er wel bewust voor kiezen om succesvol te zijn, door de bovenstaande tips in de praktijk te brengen.