Je vriendschappen dragen bij aan jouw mentale gezondheid
Eén van de belangrijke pijlers onder jouw mentale welzijn is het onderhouden van vriendschappen.
Mensen die niet voldoende vrienden hebben of hun vriendschappen verwaarlozen, geraken geleidelijk in een sociaal isolement. Bovendien dragen vriendschappen in hoge mate bij aan je eigen gezondheid. Niet alleen in mentaal opzicht, maar ook fysiek. Wie een warme vriendenkring heeft, blijkt beter bestand te zijn tegen virussen!
Iedereen maakt zich wel eens zorgen over iets. Dat is heel normaal en daar is op zich ook niets verkeerd aan. Maar als zorgen maken omslaat in piekeren, kan dat leiden tot een slechtere nachtrust en een minder goed functioneren overdag. Je verliest je aandacht voor wat belangrijk is, omdat je steeds maar blijft denken aan dat ene ding. Door zaken met je vrienden te bespreken, kun je vaak tot andere inzichten komen. Je bent beter in staat om dingen te relativeren en je kunt iets gemakkelijker loslaten. Voor mensen die geen partner hebben, is het hebben van goede vrienden nog belangrijker. Een partner is immers veelal ook een klankbord en voor mensen zonder partner kunnen de vrienden die rol innemen.
Ontspannen
Een ander belangrijk feit is dat vrienden ervoor zorgen dat je voldoende kunt ontspannen. Door regelmatig tijd vrij te maken voor ontmoetingen met je vrienden, zorg je ervoor dat het werkpatroon voldoende wordt doorbroken. Mensen met weinig of geen vrienden zijn vaak geneigd om meer tijd te besteden aan werk en andere verplichte zaken. Hierdoor komen ze mentaal niet voldoende tot rust. Er zijn nu eenmaal zaken in ons leven die energie van ons vragen, terwijl andere zaken ons juist energie geven. Ook is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat mensen onder stressvolle omstandigheden beter presteren wanneer ze kunnen terugvallen op de steun van vrienden. Wanneer je bijvoorbeeld een lastige taak moet verrichten en je krijgt daarbij hulp van een goede vriend, lukt het doorgaans beter dan wanneer die hulp van een onbekende komt.
Antilichamen
In de Verenigde Staten hebben onderzoekers aangetoond dat mensen met een groot sociaal netwerk beter beschermd zijn tegen virussen. Ze onderzochten bij een groep eerstejaars studenten hoeveel antilichamen ze in hun lichaam aanmaakten nadat ze het griepvaccin toegediend hadden gekregen. Daarbij werden de studenten ondervraagd over hun vriendenkring. Gebleken is dat studenten met een relatief klein sociaal netwerk minder antilichamen aanmaakten. De conclusie van de onderzoekers luidt dat sociale isolatie ervoor zorgt dat we minder goed beschermd zijn tegen virussen. Om meer zekerheid te krijgen over deze conclusie, is een soortgelijk experiment verricht met een groep proefpersonen in de categorie senioren. Daaruit bleek dat mensen met een goed huwelijk meer antilichamen aanmaakten dan mensen die hun partner inmiddels hadden verloren.