'Jongvolwassenen willen geen hookup, maar relatie'
Het beeld van generatie Z ligt genuanceerder.
Van onenightstands en hookups tot casual dating: jongvolwassen willen zich niet meer binden aan één persoon. In plaats daarvan houden ze hun opties open en blijven liever niet-gebonden. Ze leven in een vrijblijvende sekscultuur die gekenmerkt wordt door emotieloze relaties. Althans, dat is het beeld van generatie Z dat de media heeft gecreerd. Maar uit recent onderzoek blijkt dat het allemaal wat genuanceerder ligt. Sterker nog: het lijkt helemaal niet de norm te zijn in het echte studentenleven, suggereert een nieuwe studie die is gepubliceerd in het vakblad European Journal of Personality.
Relatie in ontwikkeling
Er is veel onderzoek gedaan naar de initiële aantrekkingskracht waardoor mensen op elkaar vallen en ook zijn er veel onderzoeken die richten op relaties die zich al gevormd hebben. Maar wat daartussenin valt, de fase met afnemende en toenemende interesse in mensen die wel of niet een toegewijde partner kunnen worden, was nog niet goed onderzocht. Daarom wilden onderzoekers van de University of California weten hoe deze beginnende relaties zich ontwikkelen. De studie, die op 28 mei jongstleden is gepubliceerd, is de eerste in zijn soort die kijkt naar de ontwikkeling van beginnende relaties.
Beginnende relaties onder jongvolwassenen worden nu vooral gekoppeld aan de term ‘hookup-cultuur’. Het is een term die al jaren in opkomst is om alle nieuwe relatievormen een naam te geven. Waar een afspraak om seks te hebben zonder een toegewijde relatie aan te gaan eerder bekendstond als ‘seksdaten’, wordt het nu vaker een hookup of friends with benefits genoemd. In die zin is de ‘hookup-cultuur’ een overkoepelende term geworden voor alles wat te maken heeft met een niet-gebonden seksuele relatie.
Om de benodigde data te krijgen, ondervroegen de onderzoekers 208 heteroseksuele studenten van een Amerikaanse universiteit. Zij werden gevraagd naar hun voorkeuren en afknappers, datinggewoonten en aantrekkingskracht op potentiële partners. Gedurende een periode van zeven maanden werden zij gevolgd door het onderzoeksteam.
De onderzoekers ontdekten dat de deelnemers gemiddeld vijf keer interesse hadden in een potentiële partner tijdens deze periode. Slechts 15% van deze crushes eindigde vervolgens in een datingrelatie. Omdat de deelnemers werden gevolgd, wisten de onderzoekers 7.000 datapunten te verzamelen over deze potentiële partners.
Hookup-cultuur is niet de norm
Na een analyse van de gegevens kwamen de onderzoekers erachter dat de zogenaamde hookup-cultuur niet – zoals gedacht - de norm blijkt te zijn onder studenten.
“Wat ons verraste, was dat veel van de belangrijke factoren dezelfde dingen waren die je zou zien in een toegewijde relatie", zegt hoofdauteur van het onderzoek Paul Eastwick. “Deze vermeende hookup-cultuur lijkt eigenlijk veel op mensen die een relatie aangaan voor een testrun."
De onderzoekers ontdekten dat de interesse in potentiële partners en het beginnen van relaties met deze personen niet veel anders is dan hoe het eerder ging. De factoren die voorspellen dat de interesse in een potentiële partner overgaat op een beginnende relatie is daarnaast niet anders.
“De beste voorspellers van een beginnende relatie zijn het zoveel mogelijk opzoeken van iemands aanwezigheid, zich bedroefd voelen wanneer ze van elkaar gescheiden zijn en de ander willen vertellen over successen”, zeggen de onderzoekers. “Deze kenmerken worden traditioneel beschouwd als de belangrijkste factoren van gebonden relaties.”