Lichaamsgeuren vaak een signaal van disbalans in het lichaam
Ons lichaam vertelt ons vaak precies hoe (on)gezond we zijn, maar we moeten de signalen wel leren herkennen.
De geuren die we produceren, zijn bijvoorbeeld een duidelijke graadmeter voor onze gezondheid. In principe horen we nauwelijks geuren te produceren. Toch ruiken we zelf natuurlijk wel eens wat, bijvoorbeeld aan de ontlasting of aan onze adem. Het is goed om te weten hoe geuren in ons lichaam ontstaan en wanneer het verstandig is om een arts te raadplegen.
Urine
Onze urine bevat allerlei afvalstoffen, die tezamen met het overtollige vocht door ons lichaam worden geloosd. Juist daarom is het ook belangrijk om voldoende te drinken. Als je dat niet doet, is er niet genoeg water beschikbaar om de afvalstoffen goed te kunnen lozen. Iemand die voldoende drinkt, zal een vrijwel geurloze urine produceren. Urine die sterker geconcentreerd is, heeft ook een sterkere geur. Als je urine zoetig ruikt of een fruitachtige geur heeft, kan dat duiden op diabetes. Ook wanneer de urine een geur heeft die doet denken aan aceton, kan diabetes de oorzaak zijn. Ruik je een geur die refereert aan ammoniak? Ga dan eens voor jezelf na of je wellicht veel eiwitten op het menu had staan en probeer die hoeveelheid te verminderen.
Ontlasting
Poep ruikt over het algemeen niet aangenaam. Toch zijn er verschillen in de geur, die nauw samenhangt met wat je zoal hebt gegeten. Poep ruikt altijd wel een beetje, maar hoort niet vreselijk te stinken. Is dat wel het geval, dan zijn er mogelijk bacteriën of parasieten in je lichaam aanwezig die daar niet thuishoren. Het kan echter ook goed zijn dat je spijsvertering niet optimaal functioneert. Als voedingsstoffen niet goed door de darmen worden opgenomen, kan dat ook een kwalijke geur veroorzaken. Kijk daarbij ook naar de samenstelling van je poep. Is er sprake van een dunne drab in plaats van een compacte worstachtige sliert, dan verdient het aanbeveling om kritisch naar je voedingspatroon te gaan kijken. Blijven de problemen daarna aanhouden, raadpleeg dan je huisarts.
Slechte adem
Om een slechte adem te maskeren, eten mensen snoepjes met menthol of maken ze gebruik van een mondspray. Dat zijn symptoombestrijders, die weliswaar voor een frisse adem zorgen, maar de oorzaak ervan niet wegnemen. Je kunt je beter afvragen waarom je adem zo kwalijk ruikt. Dat kan een tamelijk simpele oorzaak hebben, zoals onvoldoende eten. Een slechte adem wordt namelijk doorgaans door bacteriën veroorzaakt die zich in je mond ophouden. Als je voldoende speeksel aanmaakt, zullen die bacteriën geen kans krijgen. Speeksel maak je vanzelf aan als je gaat kauwen en daarmee voorkom je een slechte adem. Dit verklaart ook waarom je vaak in de vroege ochtend een slechte adem hebt, want in de nacht wordt minder speeksel aangemaakt. Doet hetzelfde probleem zich op andere momenten van de dag voor? Dan kan het zijn dat de speekselklieren ontstoken zijn of dat er sprake is van een infectie van het tandvlees of van de bijholten van de neus.
Schaamstreek
Ook in de schaamstreek kan sprake zijn van een vieze geur. Bij mannen kan die ontstaan door een combinatie van smegma en urine rond de eikel. Het is zaak om de voorhuid en eikel goed schoon te houden met lauwwarm water, zodat er geen nare geur ontstaat. Helpt dit niet? Dan is er mogelijk sprake van een schimmelinfectie. Vrouwen kunnen in de vagina ook een schimmelinfectie oplopen. Verder kan er een sterke geur ontstaan als een vrouw een tampon niet tijdig wisselt of de vagina niet voldoende vaak en goed wast. Er bestaan speciale PH-neutrale reinigingsproducten die de zuurgraad van de vagina bij het wassen niet aantasten. Het gebruik van zeep wordt afgeraden.
Transpiratievocht
Wanneer we ons inspannen, gaan we transpireren. Ook dat levert een bepaalde geur op, maar die wordt veroorzaakt door de bacteriën op onze huid. Het lichaamsvocht dat we verliezen, heeft namelijk in principe geen geur. In onze huid bevinden zich echter ook afvalstoffen en die vermengen zich met het vocht. Tel daar dan de bacteriën nog bij op en de geur is goed te verklaren. Bovendien hangt het ook af van wat je hebt gegeten. Bepaalde kruiden zorgen voor een geur die uit de huidporiën komt, alcohol heeft ook dat effect. Heb je last van zweetvoeten? Probeer dan eens om de voeten te spoelen met azijnwater. Daarmee dood je de bacteriën en zou die kwalijke geur tot het verleden moeten behoren. Er zijn ook middelen in de handel om zweetvoeten te bestrijden.