Minder straling en betere beeldkwaliteit door vernieuwing
Dankzij een nieuw type CT-scanner kunnen ziekenhuizen nog scherpere röntgenfoto’s van patiënten maken.
Er is bovendien sprake van minder röntgenstraling en er is een lagere dosis contrastvloeistof nodig. Een bijkomend voordeel is dat de nieuwe CT-scanner sneller werkt dan zijn voorganger, waardoor de patiënt minder lang stil hoeft te liggen tijdens het maken van de scan.
Een CT-scanner (Computer Tomografie-scanner) is een apparaat dat gedetailleerde beelden van het inwendige van het lichaam maakt door gebruik te maken van röntgenstralen en computertechnologie. CT-scans geven veel meer gedetailleerde beelden dan traditionele röntgenfoto's, waardoor artsen beter inzicht krijgen in structuren zoals organen, botten, bloedvaten en weefsels. De ringvormige scanner bevat een röntgenbuis die snel ronddraait rondom het lichaam. Detectoren vangen de röntgenstralen op na hun doorgang door het lichaam. De verzamelde gegevens van deze röntgenstralen worden naar een computer gestuurd, die de informatie verwerkt om gedetailleerde dwarsdoorsneden (ook wel 'slices' genoemd) van het lichaam te maken. De afbeeldingen kunnen worden samengevoegd tot driedimensionale beelden.
CT-scans worden gebruikt om verschillende medische aandoeningen te diagnosticeren (zoals tumoren, bloedingen en botbreuken) en om interne organen te evalueren. De nieuwe Naeotom Alpha photon-counting scanner maakt gebruik van de nieuwste, ultramoderne technieken. Begin juli 2024 werd bij de Noordwest Ziekenhuisgroep zo’n scanner geplaatst. Daarmee kwam het totaal aantal scanners van dit type in Nederland op zes. Radioloog Remy Geenen: ,,Photon-counting is een innovatieve technologie voor de CT waarbij elk röntgenfoton dat door de patiënt gaat wordt meegenomen in de beeldopbouw. Hierdoor laten de beelden details zien die eerder niet mogelijk waren.’’
Volgens Geenen is dat vooral van toepassing bij het scannen van het hart, waar kleine kransslagaders veel scherper kunnen worden afgebeeld, waardoor de ernst van bijvoorbeeld een vernauwing direct al goed ingeschat kan worden. Ook is het met deze scanner mogelijk om door eerder geplaatste stents of grote hoeveelheden vaatkalk heen te kijken, om te zien of ze vaten nog voldoende open zijn. Deze verbeteringen maken dat in de toekomst vaker voor de CT-scan kan worden gekozen om problemen in de kransslagaderen in beeld te brengen, waardoor minder vaak een hartkatheterisatie nodig is.