Niet niets maar iets

Ik herinner mij die bewuste dag in 2011 nog goed. Ik stond voor de spiegel in mijn chaotische studentenkamer en werd niet blij van mijn evenbeeld.

Het roer moest om. Dat begon allemaal met een keihard crashdieet. Ik viel razend snel een paar kilo af maar ik wist ook: deze dieetrepen, met die typerende, weeïge bananensmaak, zou ik binnen de kortste keren uit het raam gooien. Daarbij leveren ze lang niet alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Dat is geen opsteker voor jouw energielevel, wat weer nadelig is voor jouw humeur en dat is weer uiterst oncomfortabel voor jouw directe omgeving. Ik vrees dat mijn vrienden mij af en toe wel uit het raam konden gooien. Tot slot komt bijna altijd dat welbekende jojo-effect om de hoek kijken. Zodra je weer normaal gaat eten vliegen die kilo’s er dus weer aan. Er is immers niets veranderd aan jouw daadwerkelijke eetpatroon. Ik vergelijk een crashdieet daarom graag met de Belastingdienst: het afvallen gaat misschien gemakkelijk maar wordt er uiteindelijk niet leuker op. Voor mij dus geen crashtaferelen meer. Toch is het me destijds gelukt om 15 kilo af te vallen en daar hebben die eenzijdige bananenrepen geen belangrijk aandeel in gehad. Wat wel? Gevarieerd eten en rekening houden met bescheiden porties.

Oftewel: niet niets maar iets van elke schijf

Geen restricties maar ook geen Rupsje Nooitgenoeg. Dat klinkt simpeler dan de praktijk uitwijst en dat weet ik zelf maar al te goed. Desondanks heb ik in de loop der jaren flink wat trucjes geleerd waarmee ik elke dag bijna ongemerkt minder calorieën in mijn mond stop. Zo drink ik bij mijn ontbijt voortaan maximaal één glas versgeperst sap. Alhoewel er natuurlijk veel vitamientjes in een glas jus zitten, telt dit drankje ook veel suikers. Wist je bijvoorbeeld dat een glas sinaasappelsap meer calorieën bevat dan een glas cola? Ook bij de lunch heb ik zo mijn ‘tricks’. Ik lik bijvoorbeeld mijn mes niet meer af. Dat scheelt zo 80 calorieën per maaltijd en dat scheelt weer een paar kilo lichaamsgewicht per jaar. En bij de avondmaaltijd schep ik voortaan altijd het eten op in de keuken. De rest ruim ik direct op. Dat scheelt misschien wel een halve portie aan ‘ik prik nog even wat’ uit de pan! Dit zijn slechts een paar voorbeelden. Er zijn er nog veel meer manieren om elke dag nét iets minder te eten. En als je iedere dag 200 calorieën schrapt betekent dat op jaarbasis een gewichtsverlies van 10 kilogram. Klinkt lang niet gek toch? Ik schrap liever elke dag dat ene koekje en drankje dan dat ik totaal gefrustreerd, na een periode op een blaadje sla geleefd te hebben, al mijn kilo’s (plus bonus) er weer bij heb gekregen. Ik wil graag gelukkig blijven. Vanaf 15 april is het, boek Het normale dieet van Esmee te verkrijgen! Esmee Köhler https://www.facebook.com/normaledieet          

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.