Ouderdomswratten: heel normaal en meestal niet verontrustend

Hoe ouder we worden, hoe groter de kans is dat we te maken krijgen met ouderdomswratten.

Dat zijn kleine uitstulpingen van de huid, doorgaans veroorzaakt door een ophoping van oude huidcellen op het huidoppervlak. De wetenschappelijke naam die hieraan gekoppeld is, is seborroische keratose. Daarin onderscheiden we twee klassen: verruca senilis (de ouderdomswrat) en verruca seborrhoica (de vettige wrat). Meestal heeft iemand op 30-jarige leeftijd al enkele ouderdomswratten, maar vanaf de 50-jarige leeftijd kunnen er geleidelijk steeds meer gaan ontstaan. Niet iedereen krijgt er in gelijke mate mee te maken. Het hangt van veel factoren af, maar er is nog veel onduidelijkheid over de precieze oorzaken voor het ontstaan van ouderdomswratten.

Genetische aanleg zou een rol kunnen spelen, maar ook blootstelling aan direct zonlicht kan wellicht van invloed zijn op het ontwikkelen van ouderdomswratten. Over het algemeen zijn ze onschuldig en kun je ze hooguit bestempelen als ontsierend. De grootte, kleur en vorm kan variëren en ook kunnen ze zowel ruw als glad aanvoelen. Als een ouderdomswrat zich bevindt op een wrijvingsgevoelig deel van de huid, zoals de hals, oksels of liezen, kunnen ze irriteren. In zeldzame gevallen kunnen ze zelfs ontstoken raken. Als dat gebeurt, ga dan naar je huisarts en laat je eventueel doorverwijzen naar een dermatoloog. Zolang de ouderdomswratten niet voor problemen zorgen, kun je ze het beste gewoon accepteren. Je moet begrijpen dat de komst van deze plekjes op de huid onderdeel zijn van het natuurlijke ouderdomsproces. Het heeft geen zin om ertegen te strijden, dat kost vaak veel geld en biedt nauwelijks garanties op succes.

Verwijderen

Ben je niet bereid om je hierbij neer te leggen en vind je de ouderdomswratten uitermate ontsierend? Dan zou je kunnen overwegen om ze via een behandeling te laten verwijderen. Raadpleeg hiervoor altijd eerst je huisarts. Het verwijderen van ouderdomswratten kan op verschillende manieren. Door middel van cryotherapie kun je de wratten laten bevriezen met vloeibare stikstof. Daarna kan de wrat vaak relatief eenvoudig worden verwijderd. Ook kun je kiezen voor curettage, een behandeling waarbij men de wrat voorzichtig van de huid verwijdert met behulp van een steriel, scherp, lepelvormig instrument. Dit gebeurt onder oppervlakkige verdoving. Een derde optie is het aanpakken van de wrat met een elektrische stroom of met behulp van lasertherapie. Er bestaan ook medicinale crèmes om de wrat in omvang te verminderen. Voor alle opties geldt dat je altijd eerst goed moet afwegen wat de voor- en nadelen zijn. In de meeste gevallen valt niet uit te sluiten dat op de plek van de ouderdomswrat een litteken achterblijft.

Voorkomen

Aangezien een ouderdomswrat te maken heeft met ons natuurlijke ouderdomsproces, is het voorkomen ervan nauwelijks mogelijk. Natuurlijk kun je er zelf wel veel aan doen om je huid gezond te houden. Een belangrijk aspect is voldoende te drinken. Niet voor niets luidt het advies om dagelijks tenminste twee liter water te drinken. Dit komt je hele lichaam ten goede, maar zeker de kwaliteit van je huid. Je kunt ook een vocht-inbrengende crème gebruiken om de huid een extra oppepper te geven. Het beperken van direct zonlicht op je huid en het gebruik van zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor is ook zeer belangrijk. Pas ook op met het gebruik van zonnebanken, want daardoor kan de huid beschadigd raken.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.