Piercings: dit zijn de trends in 2023
Piercings bestaan al eeuwenlang. Veel mannen in het Romeinse volk droegen een tepelpiercing, de Azteken en Maya’s stonden bekend om hun tongpiercing.
In de Bijbel wordt de neuspiercing al genoemd, dus eigenlijk zijn piercings al sinds mensenheugenis een bekend fenomeen. Je hebt er echter wel trends in, net zoals je die hebt op het gebied van kleding en kapsels. Uiteraard bepaal je helemaal zelf of je aan zo’n trend wilt meedoen, want het laten zetten van een piercing is een zeer persoonlijke keuze.
Bij het laten zetten van een piercing is van groot belang dat er hygiënisch gewerkt wordt. Dat wil zeggen dat degene die de piercing zet handschoenen moet dragen en gebruik moet maken van een steriele naald. Ook de piercing zelf moet volledig steriel zijn om infecties te voorkomen. Controleer vooraf of de piercingstudio beschikt over de benodigde vergunning. Dit kun je eenvoudig online terugvinden in het overzicht van de RIVM. Afhankelijk van het type piercing en de plek op je lichaam duurt het best lang voordat de wond geneest. Houd hierbij rekening met minstens een maand, maar in sommige gevallen zelfs meer dan een half jaar. Intussen is het zaak om de wond goed schoon te houden en er verder zo min mogelijk met je handen aan te zitten. Een piercing door de huid levert zelden gezondheidsproblemen op, maar als je een piercing door je kraakbeen laat zetten, kan dat vervelende gevolgen hebben als ze ontstoken raken. Soms is het dan nodig om antibiotica in te nemen, maar als het om een milde ontsteking gaat, volstaat het meestal om die te behandelen met azijn.
Wenkbrauwpiercing
De wenkbrauwpiercing is weer helemaal terug! Opvallend is wel dat de precieze plek voor het laten zetten van zo’n piercing anders is geworden. Was het voorheen met name gebruikelijk om deze piercing aan de zijkant van de wenkbrauw te laten zetten, nu kiezen steeds meer mensen voor het midden van de wenkbrauw en dan vaak ook nog in beide wenkbrauwen.
Septumpiercing
De septumpiercing is, na de oorbellen, de meest verkochte lichaamspiercing. Het septum is het tussenschot dat de doorgang in de neus verdeelt in twee helften. Een septumpiercing is vaak een ring, al dan niet voorzien van een edelsteentje. Het kan echter ook een gebogen staafje zijn met aan beide uiteinden een balletje. Ook daarin heb je weer allerlei variaties, al dan niet met edelsteentjes erin. De septumpiercing is altijd een piercing die dwars door het septum gaat, je moet ze dus niet verwarren met de neuspiercing die door de buitenzijde van de neus worden gedragen.
Navelpiercing
De navelpiercing was een hot item in de jaren 90. Zangeressen als Britney Spears en Beyoncé Knowles omarmden deze trend en zorgden er mede voor dat heel wat dames ertoe overgingen om ook z’n piercing te laten zetten. De meest populaire is de banana, die zijn naam dankt aan de gebogen vorm. Aan het ene uiteinde van het staafje zit dan een balletje, dat ervoor zorgt dat de piercing op zijn plek blijft zitten. Aan het andere uiteinde een versiering, doorgaans in de vorm van een natuursteentje of een hangertje. We zien dat de navelpiercing in het huidige modebeeld weer helemaal hot is.
Oorschelppiercing
Van oudsher dragen veel mensen oorbellen, maar de traditionele oorbellen worden bevestigd door een gaatje te prikken in de oorlel. Inmiddels is een duidelijke trend waarneembaar waarbij niet de oorlel, maar de oorschelp gekozen wordt om de piercing te laten zetten. En dan hebben we het allang niet meer alleen over de helix, een piercing door de buitenste plooi van de oorschelp. Steeds vaker zie je piercings die zich dieper in de oorschelp bevinden, zoals de rook en de flat, die op het platte gedeelte van de oorschelp geplaatst worden. De Daith is een piercing die zich wel op de rand van de oorschelp bevindt, maar dan juist aan de andere kant van het oor, daar waar de oorschelp aan de schedel vastzit.