Supplementen onzin?

Deze week was er een hoop opschudding in voedingsland. Om te beginnen heeft Radar aandacht besteed aan vitamine C supplementen.

De woordvoerster van de Consumentenbond noemde in het programma pizza als een bron van vitamine C, uiterst merkwaardig. Met de chemicus Jan van Maarseveen was ik het al wat meer eens. Zo zei hij dat time release vitamine C geen zin heeft omdat deze vitamine alleen in het bovenste stukje van de dunne darm wordt opgenomen. Wat moeten we hier nu allemaal mee? Bijna alle vitamine C in supplementen komt uit dezelfde fabrieken. Er zijn over de wereld enkele fabrieken die vitamine C maken. Het merendeel van de vitamine C komt uit China. In Amerika wordt vitamine C meestal gemaakt uit genetisch gemanipuleerde maïsstroop. In die zin heeft het programma Radar gelijk dat het niet uitmaakt van welk merk je vitamine C koopt, de werkzame stof ascorbinezuur is toch dezelfde. Maar als je iets verder kijkt, dan blijkt er wel degelijk een groot verschil te zijn.

Radar noemde De Tuinen en Solgar als twee vergelijkbare producten die qua prijs enorm uit elkaar liggen, maar qua effectiviteit niet. Eén tablet van De Tuinen kost 0,09 cent en één tablet van Solgar kost 0,20 cent, ruim 2 x zoveel dus. Als we naar de ingrediënten kijken van Solgar dan zien we staan: vitamine C (L-ascorbinezuur) (1875% ADH) 1500 mg, vulstof (microkristallijne cellulose), antiklontermiddelen (plantaardig stearinezuur, siliciumdioxide, plantaardig magnesiumstearaat), glansmiddelen (hydroxypropylmethylcellulose, plantaardige glycerine), rozenbottelpoeder (bevat bioflavonoïden) 30 mg en cellulosegom. Als we naar de ingrediënten kijken van De Tuinen: suiker, vitamine C (als natriumascorbaat en ascorbinezuur), zoetstof (sorbitol), antiklontermiddelen (stearinezuur, siliciumdioxide, magnesiumstearaat), maltodextrine, rozenbottels, pectine, vulmiddel (hydroxypropylmethylcellulose), emulgator (acaciagum), smaakstoffen, antioxidant (butylhydroxytolueen). Je ziet, dit is een heel groot verschil. In het tablet van De Tuinen vinden we extreem veel suiker en zoetstoffen. Beide bevatten een hoop hulpstoffen. Supplementenfabrikanten stellen een tablet samen en kopen de grondstoffen vaak bij dezelfde fabrikanten in. Een bekende fabrikant van kunstmatige vitamines is het chemieconcern BASF. Bij het Hippocrates Health Institute in Florida, waar ik deze zomer was, hebben ze door middel van uitgebreide bloedtesten kunnen zien dat synthetische vitamines anders in het lichaam werken dan de natuurlijke varianten. Natuurlijke vitamines gaan vergezeld van duizenden hulpstoffen, waardoor de werking in kracht toeneemt.

Brian Clement noemt in zijn boek Supplementen onder de loep synthetische vitamines toxisch voor ons lichaam. Vitamine C uit planten wordt veel beter opgenomen door de aanwezigheid van ijzer. In natuurlijke voedingsmiddelen wordt dit soort opnamestoffen van nature meegeleverd. Synthetische stoffen werken volgens onderzoeken anders in het lichaam. Zo is synthetische vitamine E toxisch, terwijl de natuurlijke heel veel goeds kan doen. Ik had pas een discussie met een Amerikaanse supplementen-professor. Hij noemde synthetische stoffen juist puurder en koos daarom liever voor supplementen. Ik voel me zelf beter bij goede voeding en daarbij wat natuurlijke supplementen. Ik heb al mijn synthetische supplementen pas weggedaan. Van de 200 potten die ik had staan, kon ik meer dan de helft wegdoen. Volgens Brian Clement is 93% van de supplementen synthetisch. Veel supplementen zijn wel natuuridentiek, maar komen niet uit de natuur. Bijna alle orthomoleculaire multi’s zijn synthetisch van aard. Gelukkig zijn er ook nog natuurlijke supplementen. Zelf gebruik ik de multi van Sun Warrior afgewisseld met die van Mega Foods en Premier Research labs. Mijn vitamine C is biologische Acerola. Soms gebruik ik ook de biologische B complex van Vitals. Ik raad je aan om bij jezelf te voelen of een supplement goed voelt. Bij mij voelt een synthetisch supplement niet goed. Ik kies liever voor de kracht van de natuur. Dat is de reden dat ik elke ochtend begin met mijn Hurom Slowjuicer van groenten en kiemen. Dan doe ik in het drankje het poeder van de natuurlijke supplementen. Ik neem namelijk het liefst poeder, dan ben ik meteen van de hulpstoffen af. Pure poeder is beter. Tegenwoordig zie je ook steeds vaker capsules. Deze capsules kun je makkelijk openen en het poeder vervolgens in het drankje van je slowjuicer doen. Je kunt het poeder ook in je smoothie verwerken.

Bronnen: A Healthy Life en www.earth-matters.nl  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.