Voorkom ongemak bij een buikbreuk zoals een navelbreuk
Jaarlijks krijgen veel mensen te maken met een buikbreuk zoals een navelbreuk, buikbreuk of littekenbreuk. Een blessure dat in de meeste gevallen niet ernstig..
Maar wel vervelend. Antwoorden op veel gestelde vragen over dit onderwerp vind u in dit artikel.
Hoe ontstaan de breuken?
Een navelbreuk is een zwakke plek in de buikwand ter hoogte van de navel. Deze zwakke plek zorgt voor klachten zoals een uitstulping. Wanneer er namelijk een verhoogde druk in de buikholte ontstaat, kan spierweefsel of een stukje darm door de breuk naar buiten worden gedrukt. Dit wordt zichtbaar als een uitstulping onder de huid.
Een littekenbreuk is een vergelijkbaar verschijnsel alleen ontstaat de breuk dan ter hoogte van een litteken. Vaak ontstaat de breuk doordat het litteken niet goed is dicht gegroeid. Dit type breuk kan op allerlei plekken rond de buikholte ontstaan.
Ontstaat er een breuk ter hoogte van de lies, dan wordt gesproken over een liesbreuk. Een veel voorkomende klachten, vooral bij mannen.
Een buikbreuk is een algemene naam voor breuken in de buikwand. De eerder genoemde namen geven hetzelfde verschijnsel aan alleen dan met de locatie van het ontstaan. Bijvoorbeeld bij de navel, een litteken of de lies.
Zoals eerder vermeld, ontstaat de breuk door een verhoogde druk in de buikholte. Dit kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld hoesten, persen, zwaar tillen en overgewicht.
Meer informatie vind je via de volgende link: navelbreuk informatie.
Wat is er te doen aan een buikbreuk?
Een groot gedeelte van de breuken wordt behandeld via een operatie. De opening zal weer worden dicht gemaakt, bijvoorbeeld met een (kunststof) matje. Tot de operatie kan een navelbreukband of liesbreukband de klachten verminderen. Het zal de breuk niet herstellen maar de pijn en uitstulping zal wel worden tegen gegaan. Bewegen en werken zal hierdoor weer gemakkelijker worden.
Verder is rust van belang om verergering te voorkomen. Oorzaken zoals hoesten, zwaar tillen en persen dient zoveel mogelijk te worden tegen gegaan.
Ook worden de buikbreukbanden en littekenbreukbanden geregeld gebruikt door ouderen die een operatie niet meer zien zitten. Een navelbreukband wordt ook wel een buikbreukband genoemd. Beide benamingen horen bij het zelfde type steunband.
De breukbanden zijn voorzien van een pelotte (drukkussentje) dat op de breuk wordt geplaatst. Dit drukkussentje zorgt er voor dat een uitstulping wordt voorkomen. Daarnaast gaat het de pijnklachten tegen en wordt de doorbloeding licht verbeterd.
Buikbreukbanden zijn elastische steunbanden die ronde de rug en buik worden gedragen. Een liesbreukband is een soort riem met een band die tussen de benen door loopt. Op deze band zit de pelotte bevestigd.
Meer informatie over breukbanden vind je via de volgende link: liesbreukbanden.