Waarom dagbesteding onmisbaar is voor Wlz-cliënten
Cliënten die in een Wlz-instelling verblijven, hebben 24 uur per dag zorg nodig. Toch betekent dit niet dat er constant een begeleider op hun lip zit.
Nee, want de cliënten wonen hier vaak zelfstandig. Zo hebben ze bijvoorbeeld een kamer of appartement met eigen keuken en badkamer. Om ervoor te zorgen dat zij niet alleen maar op hun kamer zitten en constant op zichzelf aangewezen zijn, bieden de meeste zorginstellingen dagbesteding aan. Helaas ziet niet iedereen het belang hiervan in. Daarom vertellen wij jou in deze tekst waarom dagbesteding onmisbaar is voor Wlz-cliënten.
Contact maken met anderen
Eén van de voornaamste redenen waarom dagbesteding onmisbaar is bij wlz cliëntondersteuning is omdat de cliënten op deze manier contact maken met anderen. Vanwege hun lichtverstandelijke beperking, psychische probleem of verslaving hebben deze mensen vaak weinig sociale contacten. Om te voorkomen dat zij in een sociaal isolement belanden, is dagbesteding van belang. Tijdens de dagbesteding werken cliënten namelijk samen met anderen. Dit zorgt er niet alleen voor dat zij hun tijd nuttig besteden, maar het zorgt ook voor meer sociale contacten.
Structuur en stabiliteit aanbrengen
Mensen met een licht verstandelijke beperking, psychische stoornis of verslaving hebben vaak behoefte aan structuur in hun leven. Zo zijn zij er vaak gevoelig voor als een dag er altijd anders uitziet. Wat dat betreft is dagbesteding een uitkomst, want dit helpt bij het aanbrengen van structuur en stabiliteit. Bij veel instellingen wordt dagbesteding namelijk aangeboden op vaste momenten, bijvoorbeeld iedere dinsdag- en donderdagmiddag. Een cliënt weet op deze manier waar hij aan toe is en wat hij kan verwachten. Dit zorgt voor rust in het hoofd en dat heeft doorgaans een positief effect op hun gemoedstoestand.
Grotere mate van zelfstandigheid
Een groot voordeel van wonen in een Wlz zorginstelling Zwolle is dat cliënten zelfstandig wonen. Zo hebben zij vaak een eigen kamer of appartement. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor alledaagse dingen, zoals koken en de was doen. Op deze manier voelen zij zich zelfstandig. Dagbesteding versterkt dit gevoel. Bij de dagbesteding krijgen cliënten namelijk bepaalde taken toegewezen. Zij voelen zich ergens verantwoordelijk voor, waardoor zij hun uiterste best zullen doen om de taak naar behoren uit te voeren. Bovendien kan dit het zelfvertrouwen van een cliënt een boost geven. Hij of zij leert namelijk telkens nieuwe dingen, waardoor een cliënt steeds zelfstandiger wordt.
Cliënten krijgen het gevoel dat zij er toe doen
Last but not least is dagbesteding voor Wlz-cliënten onmisbaar omdat zij op deze manier het gevoel krijgen dat zij er toe doen. Dagbesteding laat hen namelijk meedraaien in de samenleving. Dit geeft hen het gevoel dat zij er ook daadwerkelijk onderdeel van uitmaken. Zij voelen zich hierdoor serieus genomen en dat draagt bij aan de ontwikkeling van de persoon.