Waarom gebruiken we deodorant?

Het is voorjaar en ik ruik de lente. Tijdens het opruimen van mijn kast, waarin de lange warme vesten plaats maken voor jurken, rook ik niet alleen lente maar ook een lichte zweetgeur.

Het is voorjaar en ik ruik de lente. Tijdens het opruimen van mijn kast, waarin de lange warme vesten plaats maken voor jurken, rook ik niet alleen lente maar ook een lichte zweetgeur. Na een wasmachinebeurt ligt alles weer fris in de kast, maar ik heb  ook maar eens mijn deodorant onder de loep genomen.

Waarom gebruiken we deodorant?

Zweten, dat doen we allemaal. Door te zweten regelt ons lichaam ten dele (of voor een groot deel) de lichaamstemperatuur. Dat is nuttig, maar het kan ons flink hinderen. We storen ons aan zweetgeur en zweetplekken in onze kleren waardoor we massaal deodorants gebruiken. 

Hoe werken deodorants eigenlijk?

Deodorants of antitranspiranten kunnen er voor zorgen dat de zweetgeur minder waarneembaar is, door die geur als het ware te veranderen, of door er een sterkere, aangenamere geur overheen te leggen. Als een deodorant ook het zweten vermindert dan noemen we dit een antiperspirant. Minder zweet geeft dan minder geur. Vooral mensen die overmatig transpireren gebruiken deze middelen om minder (zwaar) te zweten.

Kan deodorant kwaad voor je huid?

In principe kunnen deodorants geen kwaad voor de huid. Deo's bevatten onder meer parfumstoffen om de zweetgeur te maskeren. Ook worden er stoffen toegevoegd die bacteriedodend zijn of stoffen die de groei van bacteriën tegen gaan. En met aluminiumverbindingen kan de zweetproductie verminderd worden. De bovengenoemde stoffen kunnen de huid irriteren, dit kan verklaren waarom sommige mensen huiduitslag krijgen na het gebruik van deodorants. Als mensen allergisch zijn voor bijvoorbeeld parfumstoffen (parfumstoffen staan op de 1e plaats in de top 10 van stoffen die contactallergie op de huid veroorzaken!) kan de irritatie in de oksels zelfs steeds erger worden. Dan is het een optie om deodorants te gebruiken die ‘parfumvrij’ zijn. Wist u dat? - Mensen gebruiken al heel lang deodorantachtige middelen op de huid. Op wikipedia.nl is te lezen   dat in het oude Egypte aluinkristallen met water werden gemengd om de natuurlijke zweetgeur te verbergen. De oude Romeinen gebruikten hiervoor een mengsel van houtskool en geitenvet. - Sommige mensen gebruiken talkpoeder in plaats van deodorant. Dat kan inderdaad zeker een gunstige werking hebben, want talk heeft een absorberende eigenschap en remt ten dele de groei van bacteriën. Tenslotte Hoe meer geur de deodorant afgeeft, hoe slechter deze vaak is voor de huid. Heb je een gevoelige huid, dan doe je er verstandig aan om niet te kiezen voor een deodorant in sprayvorm, maar voor een roller zonder alcohol of parfum. Een fijn voorjaar gewenst…!

www.dryclinic.nl

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.