Waarom vis zo gezond is!
Vis bevat allerlei belangrijke en zelfs essentiële voedingsstoffen.
Vis recepten horen dan ook zeker thuis in een gezond voedingspatroon. Het Voedingscentrum raadt aan om één keer per week (vette) vis te nuttigen. Wat er dan precies zo gezond is aan vis? Je leest het hier!
1. Waarom vis gezond is: de belangrijke voedingsstoffen
Vis bevat, net als schelp- en schaaldieren, een aantal belangrijke al dan niet essentiële voedingsstoffen die horen bij een gezond voedingspatroon:
- Omega-3: Omega-3 visvetzuren zijn zo’n essentieel onderdeel van een gezond voedingspatroon. In vis zitten de omega-3 visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Deze meervoudig onverzadigde vetten zijn belangrijke bouwstoffen voor hersenen, hart en bloedvaten.
- Eiwitten: Eiwitten zijn essentieel om je spierweefsel in stand te houden. Ze helpen om je bloeddruk te verlagen en je bloedvaten soepel te houden. Vis bevat ongeveer 20% eiwitten, afhankelijk van de soort.
- Vitamine D: Naast Omega-3 vind je in vette vis onder andere vitamine D. Je lichaam heeft deze voedingsstof nodig om je botten en tanden sterk te houden. Het is goed voor je weerstand en de werking van je spieren.
- Mineralen: De meeste vissoorten bevatten onder andere de mineralen jodium, fosfor en seleen. Mineralen zijn bouwstoffen en hebben we nodig voor zowel de opbouw als de bescherming van onze cellen. Ze beschermen ons tegen giftige schadelijke stoffen en stimuleren de stofwisseling.
2. Waarom je vis met mate moet eten: de ongezonde stoffen
Vis eten is gezond, mits je het met mate doet. Het voedingscentrum adviseert om één keer per week vis te eten. Vis bevat namelijk ook behoorlijk veel vetten en ongezonde en bij grote inname zelfs schadelijke stoffen. Het gaat dan vooral om dioxine en het zware metaal methylkwik. Deze stoffen komen door vervuiling in onze voeding terecht. Gelukkig is het risico van kleine hoeveelheden dioxines en zware metalen in 1 portie vette vis te verwaarlozen. De voordelen zijn in dit geval groter dan de nadelen. Maar, dit verandert als je vis in grote hoeveelheden nuttigt.