Weghalen huidafwijkingen
Huidkanker kan in allerlei varianten en op allerlei plekken van het lichaam ontstaan. Bij het weghalen van huidafwijkingen wordt weggehaald komt er vrijwel altijd een littekentje voor terug.
De kunst is om een aantal trucjes toe te passen om het litteken zo onopvallend mogelijk te maken. Plastisch chirurgen zijn hierin bij uitstek getraind. Bij het creëren van een zo fraai mogelijk litteken zijn de richting van het litteken, het weefselgevoel (tissue handling), het hechtmateriaal en de techniek belangrijk.
Weghalen huidafwijkingen
Planning van de richting van het litteken Op sommige plekken, zoals bij de neus, zijn de huidlijnen veel moeilijker te zien. Hier maakt men de incisies (en dus de littekens) het liefst op de grens van esthetische units. Zo zal een littekentje langs de rand van de neusvleugel vrijwel onzichtbaar zijn, terwijl een litteken dwars op de neusvleugel veel opvallender is. Verder is het belangrijk om rekening te houden met de spanning op de wondranden. Behalve dat een litteken vaak verbreedt als de wond onder spanning is gesloten, verplaatst weefsel ook onder spanning. Met name bij het onderooglid is het ontstaan van een hinderlijk (en ontsierend) ectropion een reëel gevaar. Bovendien kent het gezicht een aantal ‘danger zones’ waar bijvoorbeeld zenuwen heel oppervlakkig kunnen lopen. Kennis van de anatomie is essentieel bij het behandelen van huidafwijkingen in het gezicht.
Tissue handling
Een scherpe wond geneest doorgaans beter (en dus mooier) dan een rafelige wond. Bij het snijden in de huid is het dus belangrijk om een mooie, rechte, scherpe wondrand te creëren. Verder is het belangrijk om met fijn instrumentarium te werken, aangezien het vaak kleine plekjes zijn die weggehaald moeten worden. Hoe grofstoffelijker het weefsel wordt gehanteerd, hoe onrustiger het geneest, dus wordt een plastisch chirurg gedurende zijn gehele opleiding getraind in het zorgvuldig omgaan met de weefsels om een zo mooi mogelijke genezing te bereiken. Hechtmateriaal en techniek Tot slot is het belangrijk om met kleine hechtnaaldjes en -draadjes te werken. Indien mogelijk worden zoveel mogelijk hechtingen onderhuids geplaatst, om prikgaatjes in de huid te voorkomen. Soms wordt gewerkt met oplosbare hechtingen, soms juist liever niet, afhankelijk van de locatie van de wond en de spanning. Grotere moedervlekken / huidkanker Bij huidkanker moet soms meer huid worden weggenomen. Op de rug of buik kan de wond vaak nog wel dichtgemaakt worden, maar als er een wond van 1 bij 1 cm op de neuspunt aanwezig is, wordt het een ander verhaal en moet er een truc worden toegepast voor een mooie wondafsluiting. Dat kan met een huidtransplantaat, waarbij elders op het lichaam een stukje huid wordt verwijderd dat op de wond wordt gelegd om daar in te groeien. Wij proberen als plastisch chirurgen zoveel mogelijk om de huid die rond de wond ligt te gebruiken om de wond te sluiten. Hierbij wordt rekening gehouden met (wederom) de huidlijnen, de doorbloeding van de huid, de trekrichting etcetera. Op het voorhoofd zijn de huidlijnen bijvoorbeeld behoorlijk horizontaal. Het is dus het mooiste als de littekentjes op een voorhoofd ook horizontaal lopen, want dan zie je ze nauwelijks. Indien er een groot defect is ontstaan nadat een moedervlek of huidkanker is verwijderd, is het dus het mooiste om de huid van het voorhoofd te verplaatsten richting de wond, zodat je met voorhoofdshuid, die vaak net wat glimmender en dikker is dan huid elders op het lichaam, de wond kunt sluiten. Om de uiteindelijke littekens zoveel mogelijk horizontaal te laten lopen, wordt hierbij vaak een zogenaamde “H-plastiek” verricht. Op de neus gelden andere regels. Daar wil je de uiteindelijke littekens zoveel mogelijk langs de grenzen van de esthetische units plaatsen zodat ze minder opvallen. Aangezien de units van de neus vaak wat rondere vormen hebben, laat een defect zich op de neus doorgaans mooier sluiten met een wat rondere plastiek; een zogenaamde “bilobed flap” (omdat hij twee “lobjes” heeft). Dit is een soort draaideurtje, waarbij de huid vanaf een plek waar deze in voldoende mate aanwezig is (de neusrug) wordt verplaatst naar een plek waar het tekort is (de neuspunt).
Voor meer informatie over weghalen huidafwijkingen: www.bloemingdael.nl