Zelfcompassie
Zelfcompassie betekent dat je op een liefdevolle manier, zonder oordeel, naar jezelf kunt kijken. Juist op die momenten dat je het moeilijk hebt.
Langzamerhand stoffen we onszelf af en breken we uit de ‘intelligente lockdown’. Tijd om te herstellen, te verwerken, en je weer te herinneren wie je bent. Een proces waar je gelukkig vaak vanzelf wel door heen komt.
Misschien heb je nog last van je eigen nare belevingen die je achter je wilt laten: verbijstering, machteloosheid, angst, boosheid, wanhoop, verdriet, eenzaamheid, gemis.
We vinden het meestal onplezierig hoe ingewikkelde emoties voelen en weten ons soms geen raad met ongemak en kwetsbaarheid. We móeten vaak van onszelf sterk zijn en doorzetten. Helaas zal je merken dat je hier op de langere termijn in vastloopt, mentaal en fysiek. Het is daarom belangrijk dat je de gevoelens, die je liever niet wilt voelen, leert verdragen. Aanvaarden dat het is zoals het is. Rouwen over het verlies en het beeld dat je van jezelf had hoort daarbij. Stilstaan bij je eigen ongemak. Hoe je dat doet?
- Het begint met te erkennen dat een bepaalde situatie lastig voor je was. Misschien zie je de situatie voor je, je hoeft het niet te snappen of anders te maken. Maar je begint met te erkennen dat het lastig voor je was en misschien nog steeds wel is. Een soort houding aannemen van toelaten en aanvaarden dat het nu eenmaal zo is. In plaats van ongewenste gevoelens wegdrukken.
- Een volgende stap is te erkennen dat moeilijke momenten bij het leven horen, en dat wij mensen allemaal wel eens moeilijke momenten hebben. We hebben allemaal te maken met mooie momenten en minder mooie momenten in ons leven.
- En met de laatste stap kun je eigenlijk heel bewust kiezen voor vriendelijkheid en compassie voor jezelf. In plaats van een soort strengheid naar jezelf. Streng, omdat je bijvoorbeeld van jezelf vindt dat jij je niet zo moet aanstellen. Je kunt er ook voor kiezen om met vriendelijkheid naar jezelf te kijken. Accepteren dat jij je op dit moment nu eenmaal zo voelt zoals jij je voelt en dat dit okay is. Met aandacht ondersteun je jezelf met troostende gedachten, juist op die momenten dat je het nodig hebt.
Zelfcompassie betekent dat je op een liefdevolle manier, zonder oordeel, naar jezelf kunt kijken. Vertrouw erop dat je daarna als een leuker en blijer mens jouw levenspad zal vervolgen.
“Laat me maar even, het is okay om me zo te voelen.”