Toch verdient het aanbeveling om zittend te plassen.
Vooral mannen met een goedaardig vergrote prostaat krijgen dit advies regelmatig, maar jarenlang was onduidelijk of dit ook daadwerkelijk een verbetering betekent. Onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum toont echter aan dat dit inderdaad het geval is. Bij zitten plassen wordt de blaas beter leeg geplast en is het risico op het krijgen van een blaasontsteking minder groot.
Voor het onderzoek werden geen nieuwe gegevens gebruikt, maar werden de bestaande gegevens van elf verschillende studies naast elkaar gelegd en geanalyseerd. Veel mannen krijgen, naarmate ze ouder worden, te maken met prostaatproblemen. Van alle mannen boven de tachtig jaar heeft zelfs 90 procent last van problemen bij het plassen doordat de prostaat is vergroot. Medicijnen, bedoeld om de spierspanning rond de blaas te verminderen, kunnen in dat geval soelaas bieden. Het onderzoek toont echter aan dat met zittend plassen vaak een soortgelijk resultaat wordt bereikt.
Overigens raden de artsen af om in dat geval de inname van medicijnen te stoppen, maar juist een combinatie van medicijnen en zittend plassen als uitgangspunt te nemen,
Zittend plassen
Het voor alle mannen, jong en oud, aan te raden om zittend te plassen. Staand plassen geeft vaak aanleiding tot het maken van een persende beweging, maar dat persen zorgt er meestal niet voor dat de blaas optimaal wordt geleegd. De restjes urine die dan achterblijven, kunnen gemakkelijk ontstekingen veroorzaken. Naar mate men ouder wordt komt daar nog een aspect bij, namelijk dat van de instabiliteit van het lichaam. Mannen die bang zijn om te vallen spannen de spieren in de bekkenboden extra aan, hetgeen het goed leegplassen van de blaas nog lastiger maakt. En dan is er natuurlijk nog het hygiënische element. Mannen die staand plassen verspreiden microdruppels urine, die zich afzetten op het eigen lichaam, de kleding, het toilet, de vloer en de wanden.
Overigens, mannen die omwille van de hygiëne liever niet op de toiletbril gaan zitten kunnen zich troosten met de gedachte dat de meeste bacteriën zich niet op de bril, maar op de spoelknop, de kraan van de wastafel en de deurklink bevinden. Het is dan ook niet aan te raden om ‘zwevend’ boven het toilet te plassen. Wanneer men hangend boven het toilet plast kunnen de spieren in de bekkenbodem zich niet voldoende ontspannen.
Juist dat is nodig om goed te kunnen plassen. Het is wel belangrijk om erop te letten dat er bij het zittend plassen niet een te grote buiging van de plasbuis ontstaat. Ook dat kan er immers toe leiden dat de blaas niet volledig geleegd kan worden.
arrow_upward
Wij waarderen je privacy.
Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.