Aan gezondheid valt weinig te verdienen
“Gezond leven, moet je doen!”, een slogan die in de huidige samenleving steeds minder weerklank vindt. Leefstijl wordt door velen niet langer als oorzaak van ziektes gezien, maar het niet slikken van medicijnen en onderverzekering.
Aan het bestrijden van symptomen valt te verdienen
De aanleiding voor deze column is het recente bericht van de Hartstichting dat we regelmatig onze bloeddruk moeten controleren om hart- en vaatziekten te voorkomen. Waarom vertellen ze niet dat de grootste winst is te boeken door het verbeteren van de leefstijl -dus het aanpakken van de oorzaak? De Hartstichting zet met dit bericht niet in op gezonder leven, maar stimuleert de verkoop van bloeddrukmeters.
...regelmatig onze bloeddruk controleren om hart- en vaatziekten te voorkomen stimuleert de verkoop van bloeddrukmeters
AED-isering
Maar er zijn meer voorbeelden. Laatst kreeg ik het advies -in het belang mijn gezondheid- elke drie jaar een medisch onderzoek te ondergaan. Dit suggereert dat ieder mens vanaf een bepaalde leeftijd een tikkende tijdbom is. Overal wordt AED-apparatuur opgehangen om de kans op het overlijden door een hartstilstand te verminderen. Waar (sport)organisaties verplicht worden tot AED-apparatuur, kan iedereen zich inschrijven, ongeacht de fysieke toestand. Kanker -zo laat men ons geloven- wordt het best bestreden door het inzamelen van geld voor meer wetenschappelijk onderzoek…. of is het aanpassen van leefstijl wellicht het meest effectief? Waarom horen we dat dan niet van de toonaangevende organisaties?
Dit suggereert dat ieder mens vanaf een bepaalde leeftijd een tikkende tijdbom is
Duurzaam gezond.. dankzij medicijnen?
Geen mens stelt hier openlijk vragen bij. Niemand draagt aan dat inzetten op gezond(er) leven de grootste positieve effecten heeft op gezondheid, het voorkomen van hart- en vaatproblemen en het verkleinen van de kans op kanker…. Samen met Onno van der Stolpe, CEO van Galapagos Biotechnologie1 geloven we dat medicijnen de basis vormen voor een duurzame gezondheid. De wereld op zijn kop.
Uit liefde voor de portemonnee
Prescan -preventief medisch onderzoek- is een van de meest uitgesproken vertegenwoordigers van de stroming (bijna) ziekte is geld. Achter hun motto: “Uit liefde voor het leven”, gaat een zeer lucratief businessmodel schuil. Vanuit commercieel oogpunt kun je hen deze “uit liefde voor de portemonnee-opstelling” nauwelijks verwijten. Erger is het dat stichtingen die zeggen op te komen voor specifieke gezondheidsbelangen van hun leden, vooral geld inzamelen voor onderzoek en hun achterban nauwelijks informeren over een betere leefstijl. Ze adviseren regelmatig de bloeddruk te controleren of dagelijks de hba1c-waarde te meten: symptomen worden bestreden, oorzaken niet weggenomen.
symptomen worden bestreden, oorzaken niet weggenomen.
Gezonde leefstijl voorkomt ziektes
Aan medicalisering valt veel te verdienen, aan gezond leven niet. Willen we de zorgkosten naar beneden krijgen dan moeten we -veel meer- inzetten op gezond leven. Mensen -van jongs af aan- leren over dat wat jezelf kunt doen en laten voor een goede gezondheid. Zoals eerder door mij bepleit moet onder meer het -zo bejubelde, maar onbetaalbare- zorgsysteem worden herzien, door het afschaffen van de solidariteit. Dit systeem gaat er namelijk vanuit dat niemand er iets aan kan doen wanneer hij ziek wordt. Met de helft van het aantal ziekenhuispatiënten dat zich meldt met ongemak dat voortkomt uit hun manier van leven, is deze overtuiging niet langer vol te houden. Bovendien legitimeert solidariteit in de zorg ongezond gedrag. NB: “Als insuline niet meer wordt vergoed, weten we precies hoe snel mensen opeens wel anders gaan eten en meedoen aan beweging en andere zaken” (Phillip Actor, co-Founder and Managing Director at KetoServices BV)
Gezond leven verbetert de kwaliteit van het persoonlijk leven en vitaliseert de samenleving.
solidariteit in de zorg legitimeert ongezond gedrag