Avocado: steeds populairder en heel gezond!
In twintig jaar tijd is de Nederlandse import van avocado’s extreem gestegen: van 15 miljoen kilo in 2000 naar 3737 miljoen kilo (!) in 2020.
Let wel: die gigantische hoeveelheid consumeren we niet zelf, want negentig procent verlaat ons land weer op weg naar andere Europese bestemmingen. Maar toch: we eten gemiddeld zo’n twaalf avocado’s per persoon per jaar. En dat wordt alleen maar meer!
Niets mis mee, want de avocado is wordt vaak geroemd als gezond en vitaminerijk bestanddeel van onze maaltijden. Aan de andere kant lees je ook regelmatig dat een avocado een dikmaker zou zijn die veel vetten bevat. Dat klopt ook wel, maar dan hebben we het wel over 'goede' vetten. Het zijn namelijk enkelvoudig onverzadigde vetten en die hebben een positief effect op je cholesterolgehalte. Verder is een avocado ook rijk aan vezels, die een positieve invloed hebben op je spijsvertering. Ze houden bovendien je bloedsuikerspiegel stabiel. Ook bevat een avocado maar liefst 4 gram eiwit, dat is veel meer dan je in andere vruchten aantreft. En wat dacht je van vitaminen? Je vindt in een avocado vitamine B, vitamine C, vitamine E en vitamine K. Met name vitamine K is hier interessant, deze vitamine is namelijk vrij lastig te vinden in onze voeding. Met een avocado krijg je deze vitamine, die belangrijk is voor de opbouw van sterke botten, dus binnen. Ook kalium, magnesium, koper, foliumzuur en ijzer zijn in avocado’s aanwezig.
Er zijn dus heel wat redenen om wat vaker avocado op het menu te zetten. Je koopt ze in de supermarkt veelal met de aanduiding 'eetrijp' erop. Deze avocado’s kun je één tot vijf dagen in de koelkast bewaren. De exacte bewaartijd is afhankelijk van de vraag hoe rijp de avocado al is op het moment dat je die koopt. Als een avocado nog niet eetrijp is, bewaar hem dan buiten de koelkast. Een te lage temperatuur zorgt er namelijk voor dat het proces van narijping niet goed verloopt, waardoor de avocado snel zal bederven zonder echt rijp te worden. Een avocado wordt snel rijp wanneer je die in een papieren zak bewaart samen met een banaan. Wist je overigens dat de olie van avocado sterke gelijkenis vertoond met de olie die onze huid aanmaakt? Om die reden wordt avocado al eeuwenlang gebruikt als gezichtsmasker. Dat kun je zelf eenvoudig thuis doen. Je vermengt het vruchtvlees van een halve avocado met een beetje citroensap en een beetje olijfolie. Deze substantie smeer je op je gezicht. Tien minuutjes laten intrekken en dan afspoelen. Het resultaat is een heerlijk zachte huid!
Hou je het liever bij avocado op je bord? Je kunt ze op brood doen, gewoon zo uit de hand eten met wat peper en zout erover, maar je kunt ze ook verwerken als vleesvervanger in salades. Avocado vormt ook een belangrijk bestanddeel van guacamole, de saus die je vaak bij traditioneel Mexicaanse gerechten serveert. Pureer je avocado in de blender en vries de aldus verkregen substantie vervolgens in blokjes in. Zo maak je uiteindelijk zelf een prima guacamole! Nog een goede tip: snij een avocado in de lengterichting doormidden. Haal de pit eruit en hol het kuiltje nog iets verder uit, door met een lepel nog een klein beetje vruchtvlees te verwijderen. Laat echter wel het meeste vruchtvlees gewoon zitten. Breek een klein ei en doe de eidooier met het eiwit in het kuiltje. Herhaal dit voor de andere helft. Leg beide helften in een klein ovenschaaltje en besprenkel het ei met wat paprikapoeder, peper en zout. Je kunt naar smaak ook chilipoeder of andere kruiden gebruiken. Zet de ovenschaal in een voorverwarmde oven (200 graden Celsius) en laat het geheel vijftien tot twintig minuten in de oven. Als het ei gestold is, is het gerechtje klaar. Perfect om te serveren bij het ontbijt of bij de lunch!