Ben jij vaak ontevreden? Het is niet goed voor je gezondheid
Welk antwoord geef jij meestal als iemand je vraagt hoe het met je gaat? Ben je ervan overtuigd dat alles goed gaat? Of steek je direct een klaagzang af?
Vaak zijn mensen geneigd om in te zoomen op wat er in hun ogen allemaal voor verbetering vatbaar is. Deze mensen doen zichzelf daarmee echter tekort. Als je jezelf maar lang genoeg voorhoudt dat het niet goed gaat, begin je daar steeds sterker in te geloven. Zo kom je in een neerwaartse spiraal terecht. Het beïnvloed op de eerste plaats je mentale welbevinden, maar kan in het verlengde daarvan ook fysieke klachten veroorzaken. Hoe moet het dan wel? Lees verder, want ieder mens is in staat om zijn eigen tevredenheid te creëren.
Laten we eerst eens kijken naar het woord tevreden. Wat is dat eigenlijk, tevreden? Als je er synoniemen voor zoekt, kom je terecht bij woorden als voldaan, blij en gelukkig. Positieve dingen dus, die een gunstig effect hebben op je denken en doen. Als alles je voor de wind gaat, voel je jezelf een stuk beter dan in tijden van tegenslag. Het is dus zaak om dat positieve gevoel vast te houden. Dit maakt je sterker en zorgt ervoor dat je een eventuele tegenslag gemakkelijker kunt incasseren. Ben je van plan een dagje weg te gaan ter ontspanning en regent het pijpenstelen? Blijf dan gewoon thuis en zie er het positieve van in. Je bespaart geld en je hebt een hele dag de tijd om een klusje in huis te doen dat je tot nu toe steeds hebt uitgesteld. Dat levert je uiteindelijk een goed gevoel op en daarmee maak je die tegenslag ruimschoots goed.
Voor veel mensen geldt dat het in grote lijnen wel goed met ze gaat, maar dat ze op detailniveau ruimte zien voor verbetering. Door steeds maar te blijven inzoomen op die details, kun je het grotere geheel gemakkelijk uit het oog verliezen. Juist dat is niet de bedoeling. Het gaat er vooral om dat je die imperfecties in het leven leert te accepteren. Immers: het leven kan niet perfect zijn. Er is altijd wel iets, dat is nu eenmaal zo. Ieder mens krijgt in zijn leven te maken met ongelukjes, medische perikelen, sterfgevallen, mislukkingen, enzovoort. Tegenslagen zijn er in alle soorten en maten. Je moet ze accepteren en vervolgens actie ondernemen om de situatie te verbeteren. Dus niet jezelf verzetten tegen het negatieve, maar met positieve energie werken aan verbetering.
Stel jezelf eens voor dat je een financiële tegenvaller hebt, waardoor je deze maand niet kunt rondkomen. Dat is vervelend, maar je zult het moeten accepteren, Je kunt gaan mopperen in jezelf of je beklag doen bij andere mensen, maar dat helpt je niet vooruit. Het levert je geen cent op en dus zal er niets aan de situatie veranderen. Accepteer je deze tegenslag, dan ben je klaar voor de volgende stap: het vinden van een oplossing. Als het gaat om een eenmalige tegenvaller, kun je die misschien compenseren door tijdelijk te snijden in je uitgaven of door een bedrag te lenen. Is het een structureel financieel probleem, dan is het zaak om meer inkomsten te genereren of structureel te bezuinigen. Dergelijke maatregelen krijg je pas helder voor de geest wanneer je ze met positieve energie bekijkt.
We kennen allemaal wel die collega’s die zich voortdurend beklagen over slechte arbeidsomstandigheden of onvoldoende salaris. Maar als die klachten gegrond zijn, bereik je er niets mee door je ongenoegen te spuien bij je collega’s. Als je daarentegen met je werkgever in overleg treedt, heb je een kans van slagen. Bovendien voorkom je daarmee dat er permanent een negatieve sfeer op de werkvloer hangt. Het is bewezen: wanneer werknemers tevreden zijn, presteren ze beter. Dat komt uiteindelijk natuurlijk ook de werkgever ten goede. Kortom: creëer je eigen tevredenheid en laat een ander daarin delen!