Beter presteren door jezelf regelmatig te belonen
Hou een hond een snoepje voor en je kunt het dier allerlei kunstjes laten doen.
De hond is bereid te werken voor zijn beloning, omdat hij weet dat er iets heel lekkers volgt. Zo werkt het eigenlijk voor ons ook. We zijn sneller geneigd iets te doen, wanneer we beseffen welk voordeel we daarmee kunnen behalen. Van dit principe kun je gebruik maken om jezelf tot grotere prestaties aan te zetten.
Het valt niet altijd mee om jezelf te motiveren. Soms zie je op tegen de taken die op je wachten. Als je niets doet met die gevoelens, wordt de drempel steeds hoger. Intussen verlaag je jouw eigen zelfbeeld. Je vindt jezelf slecht, omdat je niets uitgevoerd hebt. Je geeft jezelf de schuld van alles en je concludeert dat andere mensen beter zijn dan jij. Onterecht! Je kunt het allemaal prima en je bent misschien zelfs beter dan anderen. Maar je moet eerst die drempel slechten die je voor jezelf hebt gecreëerd. Dit kun je doen door jezelf telkens te belonen voor het uitvoeren van een taak. Maak hierbij slim gebruik van de dingen die je graag doet. Ben je bijvoorbeeld een fervent televisiekijker? Dwing jezelf er dan toe het toestel uit te laten staan totdat je een bepaalde taak hebt volbracht. Zie je bijvoorbeeld op tegen het strijken van de was of het dweilen van de keukenvloer? Dan mag de televisie pas aan zodra je deze klus geklaard hebt. Na afloop heb je dan niet alleen een beloning in fysieke zin (het televisiekijken) maar ook een mentale opkikker. Je hebt je taak volbracht en dus iets om trots op te zijn. Dat geeft een positief gevoel en schenkt je de kracht om ook de volgende klus snel te klaren.
Puntensysteem
Sommige mensen kiezen voor een puntensysteem om zichzelf te belonen. Dat werkt het beste als je eerst een lijst opstelt van alle taken die nog op je wachten. Je kunt zo’n lijst in de loop van de tijd steeds verder aanvullen, zodat het een continuproces wordt. Aan elke activiteit ken je een bepaald aantal punten toe. Je kunt dit baseren op het aantal minuten dat je eraan kwijt bent of op de moeilijkheidsgraad van de uit te voeren taak. Telkens bij het volbrengen van de taak schrijf je de punten over op een verzamelstaat. Na verloop van tijd heb je voldoende punten gespaard om iets leuks te kunnen gaan doen. Je kunt dit natuurlijk ook doen met echt geld. Stop telkens wat kleingeld in je spaarvarken en ga er uiteindelijk lekker van uit eten! Wie zei er ook alweer dat het leven geen spelletje is? Op deze manier wordt het dat wél!
Motivatie
Het lijkt misschien wat overdreven om op deze manier te werk te gaan. Toch kun je in een situatie verzeild raken waarin je het nodig hebt. In dat geval leidt de zelfbeloning tot een hogere motivatie, waardoor je uit een negatieve spiraal kunt komen. Het resultaat zal zijn dat je gemoedstoestand verbetert en je dingen anders zult gaan zien. Hierdoor kan het net dat kleine extra zetje zijn dat je nodig hebt om je leven compleet om te gooien.