Beweeg je onvoldoende? Zo pak je het aan!
Onvoldoende beweging verhoogt de kans op vervelende aandoeningen en verkleint de kans op het behalen van een hoge leeftijd.
Wil je lang en gezond leven, dan is het zaak om uit je luie stoel te komen en ervoor te zorgen dat je lichaam voldoende in beweging komt. Maar als je zelden of nooit beweegt, is het slim om de hoeveelheid beweging geleidelijk op te voeren. Zo voorkom je dat je jezelf overbelast en houd je het veel beter vol.
Meer dan de helft van alle Nederlanders beweegt onvoldoende. Dat zorgt al met al voor torenhoge medische kosten, want we worden daardoor vaker ziek. Bewegen zit van oudsher in onze natuur, maar in sommige gevallen zijn we in een vicieuze cirkel terechtgekomen en worden we steeds luier. Want hoe gek het ook klinkt, niet bewegen maakt ons moe! Als je regelmatig beweegt, ben je energieker en zul je veel minder moeite hebben met de dagelijkse routine, maar ook met het opnieuw in beweging komen. Vergelijk het maar met het duwen van een auto: er is heel wat kracht voor nodig om het voertuig aan het rollen te krijgen, maar als dat eenmaal gebeurt, is het een stuk eenvoudiger om de beweging erin te houden.
Zorg dat je iets doet wat je leuk vindt
Niemand wil iets doen tegen zijn zin. Als je niet van hardlopen houdt, zul je er nooit plezier aan beleven. Het is dus geen goed idee om jezelf dan tot hardlopen te dwingen. Dat heeft vaak een averechts effect, want je gaat sneller zoeken naar uitvluchten, omdat je er steeds weer tegenop ziet om in beweging te komen. Misschien vind je zwemmen veel leuker? Ga dan regelmatig zwemmen en pak op die manier je beweging. Er zijn natuurlijk nog veel meer opties, van fitness tot het steeds populairder wordende padel. Kies de bewegingsvorm die het beste bij jou past.
Maak van bewegen een dagelijkse routine
Hoe ga je dagelijks naar je werk? Als dat met de auto of met het openbaar vervoer is, overweeg dan om voortaan met de fiets te gaan. Als de afstand zich hiervoor niet leent, kun je ervoor kiezen om het laatste stukje lopend af te leggen. Stap gewoon een halte eerder uit of zet de auto een paar blokken verder van je werkplek af. Het laatste deel loop je en zo krijg je elke dag alvast wat extra beweging. Ook thuis kun je extra beweging in je leefpatroon inbouwen. Loop eens wat vaker de trap op een neer of naar de keuken en terug. Alle kledingstukken tegelijk in de wasmand? Je kunt ze ook één voor één van de ene kamer naar de andere brengen!
Beweeg samen
Om ervoor te zorgen dat je gemotiveerd blijft, kun je afspraken maken met familieleden, vrienden of collega’s. Door samen te bewegen, heb je die bekende stok achter de deur. Als je alles in je eentje doet, ben je sneller geneigd om het niet te doen. Spreek je met iemand anders af, dan ga je een verplichting aan die je minder snel afzegt. Doe je het toch alleen? Zet dan de wekker van je telefoon, zodat je niet vergeet om in beweging te komen.
Loop niet te hard van stapel
We zeiden het hierboven al: voer de hoeveelheid beweging bij voorkeur geleidelijk op. Als je niet gewend bent om (veel) te bewegen, loop je het risico op blessures als je te hard van stapel loopt. Je kunt beter beginnen met bijvoorbeeld tien minuten beweging per dag. Dat kan bijvoorbeeld een wandeling naar de supermarkt zijn, of iets dergelijks. Houd dat bijvoorbeeld twee weken lang voor en voer daarna de mate van beweging elke week met vijf minuten op. Geleidelijk zal je conditie verbeteren, waardoor het telkens gemakkelijker wordt om in beweging te komen en te blijven!
De landelijke beweegrichtlijn
De overheid hanteert een landelijke richtlijn voor bewegen. Deze richtlijn geeft aan hoeveel je moet bewegen om jezelf gezond en fit te houden. Voor volwassenen komt dit neer op tweeënhalf uur matig intensief bewegen, aangevuld met twee keer per week activiteiten die de spieren en botten versterken. Ouderen doen er verstandig aan om bovendien wekelijks balansoefeningen te doen. Onder matig intensief bewegen verstaan we vormen van beweging die ervoor zorgen dat de hartslag verhoogt en de ademhaling versnelt. Denk hierbij aan flink doorwandelen, fietsen, zwemmen, stofzuigen, ramen lappen of werken in de tuin. Activiteiten die de spieren versterken zijn bijvoorbeeld trainen met gewichten, hardlopen, bootcamps en waveboarden. Bij botversterkende activiteiten kun je denken aan trampoline- en touwtjespringen.