Focus niet teveel op de cijfers: elke minuut beweging telt!
Meer dan de helft van alle Nederlanders beweegt onvoldoende.
Kijken we naar alle volwassen Nederlanders, dan haalt ongeveer 47 procent de richtlijnen op het gebied van beweging. Naarmate we ouder worden, bewegen we minder. Toch is het opvallend om te zien dat ook jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar matig scoren op het gebied van bewegen. Gaat het op de basisschool nog wel redelijk (62 procent van de kinderen tot 12 jaar haalt de norm), daarna komt kennelijk een groot deel van de jongeren veel minder in beweging. Een schamele 36 van de jongeren tussen 12 en 18 jaar beweegt voldoende.
Veel mensen hebben hun leven zo volgepropt met bezigheden dat ze de tijd niet vinden om daarnaast ook nog te gaan sporten. Maar je hoeft er niet eens veel tijd in te investeren, zolang je maar voldoende in beweging blijft. Bewegen kun je op veel verschillende manieren en elke minuut telt. Wetenschappers van de Universiteit van Cambridge stellen dat ook een dagelijkse wandeling van een kwartier al bijdraagt aan het vergroten van je kansen op een langer leven. Het betreft geen nieuw onderzoek, maar een studie naar de onderzoeksgegevens van bijna tweehonderd andere onderzoeken. Door al die gegevens samen te voegen en de resultaten met elkaar te vergelijken, konden conclusies worden getrokken op basis van de informatie van miljoenen mensen over de hele wereld. Hun bevindingen zijn in de British Journal of Sports Medicine gepubliceerd.
De meest opvallende conclusie: Ook als je slechts de helft van het aanbevolen wekelijkse minimum aan beweging pakt, loop je aanzienlijk minder risico op voortijdige sterfte. Ook de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten en kanker neemt behoorlijk af door in elk geval zo’n 75 minuten per week in beweging te komen. Dat is dus al met al minder dan een kwartier per dag. Doe bijvoorbeeld je dagelijkse boodschappen lopend of maak gewoon in de lunchpauze even een rondje door de wijk. Volgens de onderzoekers had één op de tien vroegtijdige sterfgevallen voorkomen kunnen worden door tenminste 75 minuten per week te bewegen. Over het algemeen wordt een minimum van 150 minuten per week aanbevolen. We moeten ons echter niet blind staren op die getallen. Je hebt niet de keus tussen 150 minuten per week of niets, je hebt nog allerlei tussenvarianten.
Natuurlijk moeten we hierbij niet uit het oog verliezen dat die ondergrens van 150 minuten niet voor niets is bedacht. Weliswaar helpt het al goed om in elk geval de helft van dat aantal minuten aan beweging te pakken, maar meer dan de aanbevolen ondergrens is natuurlijk nog veel beter. Eerdere studies wezen uit dat je de meeste winst op het gebied van levensduur kunt behalen wanneer je drie tot vijf keer de minimaal aanbevolen hoeveelheid beweging krijgt. Dit roept tegelijk de vraag op of je ook te veel kunt bewegen. Met andere woorden: neemt het risico op voortijdig overlijden toe wanneer je nog veel meer zou gaan bewegen? Nee, dat is niet het geval. Ook wanneer je bijvoorbeeld tien (of meer) keer de minimaal aanbevolen hoeveelheid beweging krijgt, levert dat geen verhoogd risico op overlijden op. We hebben het dan over normale vormen van licht intensief bewegen.