Bijna 1,4 miljoen Nederlanders met prediabetes
Het aantal mensen met prediabetes blijft groeien. Prediabetes is (vaak) de fase voordat iemand diabetes type 2 krijgt.
En met type 2 diabetes is de kans op hart- en vaatziekten groot. Zo’n 50 procent van de diabetici krijgt hart- en vaatziekten. Op dit moment zijn er bijna 1,4 miljoen Nederlanders met prediabetes. Dit blijkt uit onderzoek van Maastricht University.
Prediabetes lijkt op diabetes. De bloedsuiker is bij prediabetes al verhoogd. Je kunt in deze fase ongemerkt schade aan je lichaam oplopen. Toch is prediabetes relatief goed om te keren en kan je het risico op type 2 diabetes aanzienlijk verlagen. Maar dan moet je natuurlijk wel weten dat je bloedsuiker verhoogd is. En dat is lastig, velen merken niets van prediabetes.
Wat is diabetes type 2?
Bij type 2 diabetes reageert het lichaam minder goed op insuline, of maakt het te weinig insuline aan. Insuline regelt de bloedsuiker regelt in je lichaam. Als er geen – of te weinig – insuline wordt aangemaakt, blijft er te veel suiker in het bloed aanwezig. Hierdoor spreken we van een ‘hoge bloedsuiker’.
Er zijn meerdere zaken die het risico op diabetes type 2 kunnen vergroten. Denk aan voeding, roken en leeftijd. Als diabetes type 2 in je familie voorkomt, heb je ook een grotere kans om het zelf te krijgen. Vaak is type 2 diabetes aangemaakt, maar niet altijd. Vroeger sprak men van ouderdomsdiabetes. Omdat het vooral op oudere leeftijd optrad. Inmiddels hebben ook steeds meer jongere mensen diabetes. En is er een erfelijke component die het risico op diabetes type 2 aanzienlijk verhoogt.
Gevolgen
Diabetes kan ernstige schade aan je lichaam veroorzaken. Als de ‘echte’ symptomen beginnen, kan er al jaren sluimerend schade zijn aangericht. Zo kan er blijvende schade en hart en vaten optreden. Ook oogproblemen zijn een veelvoorkomend verschijnsel.
Met type 2 diabetes voel je je minder fit en kunnen algemene gezondheidsproblemen optreden. Een gezondere levensstijl kan diabetes omkeren. Zeker prediabetes is goed om te keren. Gezonde voeding en meer bewegen staan centraal in de behandeling. Hoewel er ook steeds vaker voor diabetesmedicatie wordt gekozen. Het doel is om bloedsuikers te stabiliseren. En dit is gewoon thuis te meten.
Meten
Het Diabetesfonds heeft recent een online tool gelanceerd om te kijken hoeveel risico op type 2 diabetes je loopt. Die kan je hier eenvoudig online uitvoeren. In deze online check draait het vooral om leeftijd, gewicht en of je rookt. Uiteindelijk geeft zo’n check een beperkt beeld van risico’s. Als je echt wilt weten hoe hoog je bloedsuiker is, kan je dit gewoonweg meten.
Met een glucosemeter meet je de hoeveelheid bloedsuiker in je bloed. In Nederland wordt dat uitgedrukt in mmol/L. Tussen de 6 en 7 betekent prediabetes. Boven de 7 is diabetes. Dit gaat om nuchtere waarden. Een meting werkt eenvoudig. Je hebt een glucosemeter, teststrip en een lancet nodig. Doe de teststrip in de meter, prik met het lancet in je vinger en druppel een klein beetje bloed op de teststrip. Binnen een aantal seconden staat jouw waarde op het display. Zo’n glucosemeter kost rond de 15 euro en gaat jaren mee. Ook voor mensen met prediabetes is meten van groot belang. Een glucosemeter kan bovendien gemiddelden tonen. Zo kan je dus zien of jouw suiker stabiliseert over tijd.
Het aantal mensen met diabetes stijgt al jaren. En niet alleen in Nederland. Overgewicht wordt een steeds groter probleem dat op jongere leeftijd al begint te spelen. Preventie moet worden benadrukt in de oplossing van dit probleem. Thuis meten is een goede eerste stap.