Coronabeleid: als je haar maar goed zit
De overheid legt ons (onbewezen) afstandsregels op, over het belang van een gezond microbioom hoor je ze niet. "Als je haar maar goed zit", lijkt het motto.
1,5 meter afstand houden, speciale looproutes, met maximaal 6 personen bij elkaar komen, mondkapjes dragen. 'We' werken met z'n allen keihard 'het nieuwe normaal' vorm te geven - in het belang van het bestrijden van de ziekte en op straffe van een boete. De kwaliteit van ons samen leven is sinds maart ondergeschikt aan het bestrijden van het virus. BVO Feyenoord stelde zelfs een clubviroloog aan: Annemiek van Eijk (Op1, 11/9). Zij noemt het virus 'super gemeen' (tuurlijk, maak het menselijk, dan wordt het enger). Zij adviseert de spelers binnen de club over afstand houden en een andere mindset.
En voeding?
Menig diëtist fronst zijn/haar wenkbrauwen: het beleid en de media zetten uitsluitend in op uiterlijke hygiëne, zonder dat de effectiviteit van deze maatregelen bewezen is (de volgende stap is een ventilatiepropellertje op ons hoofd). Geen woord over voeding. Geen enkele actie "Red ons microbioom". Dit is -voor de overheid- DE kans om de ongezonde eetgewoontes van de gemiddelde Nederlander aan te pakken. Die eet alleen pizza's en pasta's (NB CEO Jitse Groen van Just Eat Takeaway is dé grote coronawinnaar) eet, frisdrank of bier en slaapt te weinig (of met slaappillen). Het is dus veel zinvoller mensen voorlichting te geven over wat voeding met je weerstand tegen ziektes doet. Het gaat niet om het bedwingen van het virus maar het versterken van onze gezondheid! Terwijl zo scherp duidelijk wordt waar het in onze samenleving aan ontbreekt (gezondheid) wordt 20 miljard euro (!) gestopt in een visieloos 'Nationaal groeifonds'. Het oude adagium 'we moeten de economische groei stimuleren' doet weer opgeld: politiek houdt mensen dom. Kom met een nationaal gezondheidsplan, zorg voor draagvlak en investeer in de kwaliteit van leven. Economische groei staat allang niet meer gelijk aan meer welzijn. Meer welzijn is niet synoniem aan gezondheid. Graag nieuwe politieke leiders met een moderne, geprofileerde visie.