COVID-19: de stand van zaken

Op 27 februari 2020 werd de eerste Nederlandse besmetting met COVID-19 vastgesteld. De gebeurtenissen volgden zich daarna in rap tempo op.

Het sociale leven kwam nagenoeg stil te liggen, een avondklok werd ingesteld en uiteindelijk kwam een vaccin binnen dat het ziekmakende virus moest gaan bestrijden. Het virus muteerde diverse malen en wat in het verleden ook met andere virussen gebeurde, bleek nu wederom aan de orde: de mutanten waren minder ziekmakend. De combinatie van een uitgebreid vaccinatieprogramma en de aldus opgebouwde groepsimmuniteit heeft ervoor gezorgd dat COVID-19 uiteindelijk niet meer als pandemie kon worden bestempeld, maar als endemie, ofwel een continu voorkomende infectieziekte, zoals we griep ook al jaren kennen. Maar wat is momenteel de stand van zaken?

Permanent aanwezig

Zoals griep en verkoudheid al zolang we leven een permanente bedreiging voor onze gezondheid vormen, zo geldt dat nu ook voor COVID-19. Waar dit virus aanvankelijk veel dodelijke slachtoffers maakte, geldt dat voor de gemuteerde varianten in veel mindere mate. Er sterven nog steeds mensen aan de gevolgen van COVID-19, maar dat geldt ook voor griep en verkoudheid. Mensen met een verminderde weerstand blijven kwetsbaar voor elk virus dat rond gaat. Daarom wordt het belang van een gezonde leefstijl nog altijd sterk benadrukt. Gezonde voeding, voldoende drinken, veel bewegen, niet roken en geen alcohol consumeren zijn vaste basiswaarden.

Vaccinatieprogramma

Ook dit najaar wordt door de Rijksoverheid een vaccinatieprogramma aangeboden. Iedereen die tot een risicogroep behoort, kan zich melden bij de GGD voor het halen van de prik die extra bescherming moet bieden. Deze zogenaamde boosterprik bevat het nieuwste vaccin, dat aangepast is op basis van de nieuwste COVID-19-mutant, omikron XBB 1.5 genoemd. Het is volgens de experts niet meer nodig om iedereen te vaccineren. Een deel van de bevolking heeft door een eerdere besmetting al een sterkere weerstand tegen het virus opgebouwd, bovendien zijn veel mensen in de eerste twee COVID-jaren al gevaccineerd tegen het virus. Maar mensen die ouder zijn dan 60 krijgen wel het advies om de prik te komen halen. Ook mantelzorgers, zwangere vrouwen en zorgmedewerkers komen voor de boosterprik in aanmerking. Verder kan iedereen, die van mening is een hoger risico te lopen op besmetting met het virus, voor vaccinatie in aanmerking komen.

Vragen

Wie vragen heeft over COVID-19 kan telefonisch contact opnemen met de informatielijn van de Rijksoverheid over dit thema. Het nummer is 1400 en hiervoor gelden de normale gesprekskosten. Deze informatielijn is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 20.00 uur, met uitzondering van feestdagen. Wie vanuit het buitenland belt, moet een ander nummer kiezen: +31 70 2140214.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.