Een lik van je dagcrème
We nemen niet alleen maar voeding op via onze mond maar ook via onze huid. Denk maar eens aan nicotinepleisters of medicijnen in pleisters; ook dat is een soort voeding.
Welke lekkere voeding kies jij voor je huid?
De pleisters geven een stofje af aan de huid dat via het bloed door het lichaam wordt opgenomen en daar zijn werk gaat doen. Het is dus belangrijk om alert te zijn op wat we op onze huid smeren. Vooral wij vrouwen, want we smeren met elkaar nogal wat af. Wist je trouwens dat dit een reden zou kunnen zijn waarom je problemen hebt met afvallen? Voeding op je huid wordt niet ontgift door de lever Onze huid wordt wel beschouwd als ons grootste orgaan met een dikte van enkele millimeters. We staan er vaak weinig bij stil, maar wat we op onze huid smeren heeft net zo’n grote uitwerking op onze gezondheid als wat we in onze mond stoppen. Misschien wel een grotere uitwerking. Stoffen die we in onze mond stoppen passeren immers vrij snel onze lever. Onze lever is het orgaan dat ons met haar ontgiftende enzymen beschermt tegen schadelijke stoffen in ons voedsel. De lever neemt de schadelijke stoffen op, maakt ze onschadelijk en voert ze af. Producten die we op onze huid smeren worden echter rechtstreeks in ons bloed opgenomen en circuleren daardoor direct door ons hele lichaam. Doordat deze stoffen niet de lever passeren kan de lever haar ontgiftende werking niet doen. Daarom is het extra belangrijk om te letten op wat je op je huid smeert. Of spuit.
Een lik van je dagcrème
Waarschijnlijk weet je wel dat veel verzorgings- en cosmeticaproducten chemische stoffen bevatten. Misschien dat het je verbaast, maar veel chemische stoffen worden gemaakt van steenkool of ruwe aardolie. Wij mensen kunnen namelijk, in tegenstelling tot de natuur, niet iets creëren uit het niets. We hebben altijd een grondstof nodig. Tijdens de industriële revolutie ontdekte men hoe we van ruwe aardolie synthetische chemicaliën konden maken door ze te bewerken, bijvoorbeeld door ze te verhitten of persen. In de loop der tijd zijn er zo honderdduizenden chemicaliën ontstaan die allemaal hun eigen eigenschappen hebben. Ze worden gebruikt in onder andere. medicijnen, plastics, kleding, de pil, benzine, smaakstoffen, conserveringsmiddelen, wasmiddelen maar ook bodylotions, shampoo en lippenstift, om maar wat te noemen. Deze producten hebben ergens allemaal een stukje bewerkte aardolie of steenkool in zich. Xeno-oestrogenen veroveren onze wereld Steenkool en aardolie zijn natuurproducten. Het zijn resten van planten of dieren die miljoenen jaren onder de grond zijn samengeperst en verteerd. De nieuwe, chemisch gemaakte stoffen bestaan dan ook uit de moleculen van deze ooit levende planten of dieren. Ondanks alle bewerkingen lijken ze daardoor nog genoeg op natuurlijke materialen om door ons lichaam te worden herkend. Ze lijken daarbij heel erg op een belangrijk vrouwelijk hormoon: onze eigen oestrogenen! Deze chemische stoffen worden daarom ook wel xeno-oestrogenen genoemd. Xeno betekent in dit geval lichaamsvreemd. Dankzij deze gelijkenis met onze oestrogenen kunnen ze door ons lichaam worden opgenomen en hier bepaalde functies verrichten. Dit kan nuttig zijn, bijvoorbeeld in het geval van een noodzakelijk medicijn. Maar in tegenstelling tot natuurlijke stoffen die makkelijk kunnen worden afgebroken en afgevoerd door ons lichaam kan het gebeuren dat deze chemische stoffen onze stofwisseling en hormoonhuishouding blijven verstoren omdat ze niet goed kunnen worden opgeruimd en afgevoerd door ons lichaam. Zeker als ze niet langs onze lever komen zoals met alles wat we op onze huid smeren. Durf jij een lik te nemen van je dagcrème?
Even voor alle duidelijkheid; als ik het nu verder heb over cosmetica dan heb ik het over verzorgingsproducten (deodorant, lotions, shampoos, zeep) maar ook over schoonheidsproducten (mascara, nagellak, oogschaduw, haarverf, parfums en dergelijke). Onze cosmetica (dat wil zeggen de niet-natuurlijke cosmetica) bevat duizenden van dit soort chemische stoffen. De ene stof zorgt ervoor dat een product lekker schuimt, de ander dat het lang houdbaar blijft, parfums geven een lekker luchtje aan een product en er zijn ook stoffen die plastic smeerbaar maken zoals nagellak. De lijst is eindeloos. Niemand haalt het in haar hoofd om dit soort producten in haar mond te steken. Toch smeren we het wel allemaal op onze huid waardoor het tóch in ons lichaam komt. Hoe (on)verstandig is dit eigenlijk? Xeno oestrogenen verstoren onze hormoonbalans Xeno oestrogenen hebben in ons lichaam dezelfde of in de meeste gevallen zelfs een sterkere werking dan onze lichaamseigen oestrogenen. Dit betekent dat onze hormoonhuishouding wordt verstoord door de oceaan van xeno-oestrogenen waarin we leven. Dr. Peter Ellison van de Harvard University heeft wereldwijd onderzoek gedaan en gemeten dat de oestrogeen niveaus van veel Westerse vrouwen velen malen hoger lagen dan die van vrouwen in ontwikkelingslanden en als abnormaal moesten worden gezien. De oorzaak hiervan ligt bij onze voeding: zowel wat we in onze mond stoppen als wat we op onze huid smeren. Dit betekent dat er een disbalans is in het lichaam; ofwel er is teveel oestrogeen ten opzichte van progesteron. Dit wordt ook wel oestrogeen dominantie genoemd. Overigens hebben ook veel Westerse mannen hier last van. Je herkent ze aan hun overgewicht met borstvorming. Maar omdat wij vrouwen veel meer cellen (receptoren) hebben die kunnen reageren op (xeno) oestrogenen kan de schade bij ons veel groter worden. En dat is wat naar mijn mening behoorlijk wordt onderschat. Oestrogeen dominantie of overgangsklachten? Door oestrogeen dominantie afkomstig van xeno-oestrogenen wordt je lichaam als het ware langzaam vergiftigd.
Oestrogenen hebben een celdelende werking in je lichaam. Oestrogenen hebben immers ook gezorgd voor je borsten en dijen tijdens de pubertijd. Als er sprake is van oestrogeen dominantie ontstaan er legio klachten in je lichaam. Ik noem hier de belangrijkste en meest voorkomende: vermoeidheid, depressie, endometriose, vocht vasthouden en opgeblazen gevoel, slecht functionerende schildklier, PCOS, PMS, slapeloosheid, stemmingswisselingen, hoofdpijn, haarverlies, ziekten galblaas, laag libido, borstkanker, borstcycten, fybromalgie en baarmoederkanker. En dikker worden zonder aanwijsbare oorzaak! Toen ik dit las dacht ik: hier zitten verdacht veel klachten tussen die voorkomen bij vrouwen 40+. Ik heb daarom al deze klachten eens naast de gangbare overgangsklachten gezet en kwam tot een opmerkelijke conclusie: 80% van de gangbare overgangsklachten staan ook in het rijtje klachten die horen bij oestrogeen dominantie! Maar dat is nog niet eens het hele verhaal. Oestrogeen dominantie en kanker Dat al deze chemische stoffen makkelijk onze vrouwelijke hormoonhuishouding kunnen ontregelen is maar een deel van het probleem. Veel van deze chemische stoffen zijn daarbij ook nog eens kankerverwekkend. Eén op de acht vrouwen in Nederland krijgt vroeg of laat te maken met borstkanker. In de jaren 50 van de vorige eeuw was dit nog maar één op 22. Er moet dus in die tijd iets gebeurt zijn in onze omgeving waardoor ons risico op kanker zoveel groter is geworden.
We zijn anders gaan eten maar we zijn ook veel meer op onze huid gaan smeren. Van circa 800 chemische stoffen die dagelijks gebruikt worden hebben dierproeven aangetoond dat ze kankerverwekkend zijn. Veel cosmetica zijn een mengeling van meerdere van deze chemische stoffen. Om erachter te komen hoe kankerverwekkend een stof is moeten alle afzonderlijke bestanddelen worden getest. Vaak zijn de carcinogene bestanddelen per bestanddeel te gering om op betrouwbare wijze te worden vastgesteld. Mede hierdoor komen de fabrikanten ermee weg. Maar wij vrouwen smeren (tientallen) jarenlang een grote cocktail van deze stoffen op onze huid. Wanneer wordt veel teveel? Cosmetica en kanker Kankeronderzoek richt zich voor 98% op diagnose, behandeling en onderzoek naar nieuwe behandelmethodes. Een vrouw die vijf jaar nadat haar borst is afgezet nog leeft noemt men een “overwinning”. Ik noem het een “dramatisch verlies”. Slechts 2% van het vele geld beschikbaar voor onderzoek naar kanker gaat naar preventie. De financiële belangen van alle partijen zijn gewoon te groot. We zullen zelf onze gezonde hersenen moeten gebruiken. We hebben lang aangenomen dat alles wat in de winkels ligt op zijn minst niet schadelijk is voor ons. Als we ons goed informeren weten we echter dat dit niet het geval is. Er ligt heel veel voeding in de schappen van de supermarkt die niet gezond voor ons is én er staan heel veel potjes en flessen bij de drogist die ook niet gezond voor ons zijn. Ik wil je niet bang maken maar het is gewoon verstandig en gezond om onszelf goed te informeren en hierbij onze eigen verantwoordelijkheid op te pakken. Je kunt je schouders ophalen en dit alles naast je neerleggen. Dat kan. Helaas vertelt de wereld om ons heen dat dit misschien niet zo’n gezonde beslissing is. Wat is slim, gezond én lekker? De conclusie van dit wat ingewikkelde verhaal is dus om er als vrouw voor te zorgen dat je je hormonen in balans houdt en probeert om een oestrogeendominantie te vermijden. Zéker als het een dominantie is van xeno oestrogenen.
Wat is dus slim, gezond én lekker? Gelukkig leven we in ons rijke Westerse wereldje waar naast nadelen ook veel voordelen aan zitten: we krijgen volop mogelijkheden aangeboden om slimme, gezonde en lekkere keuzes te maken!
- Voeding: eet conform de richtlijnen in mijn gratis e-book ‘Eet meer Energie’. Hiermee hou je je hormonen zo goed mogelijk in balans. Eet indien mogelijk biologisch, beperk het gebruik van rood vlees en melkproducten vanwege de xeno-oestrogenen die hierin zitten. Drink geen water uit plastic flessen maar filter zelf je water en neem het mee in glazen flessen. Verwarm liever niets in de magnetron maar zeker niet in een plastic bakje. Eet vooral meer en meer plantaardige en minder dierlijke producten.
- Verzorgingsproducten en cosmetica: vermijdt alles wat niet nadrukkelijk natuurlijk is. Verdiep je erin. Er zijn geweldig goede producten op de markt in allerlei prijsklassen die wél (grotendeels) natuurlijk zijn. Er komen er gelukkig steeds meer. Gebruik je veel cosmetica en verzorgingsproducten; lees dan eens het boek Giftige schoonheid van Samuel Epstein. Ik gebruik onder andere citroensap als deodorant en kokosolie als huidverzorging. Ik durf ze beide in mijn mond te stoppen!
- Huishoudelijke producten zijn overigens ook een bron van xeno oestrogenen: gebruik ook hier zoveel mogelijk milieuvriendelijke producten. Die zijn ook vriendelijk voor jou. Denk ook aan luchtverfrissers, wasmiddelen, droogtrommeldoekjes, onkruidverdelgers en dergelijke. De vele praktische en goedkope huishoudmiddeltjes van oma waren lang zo gek nog niet!