Via cosmetica krijg je ongemerkt plasticdeeltjes binnen
We poetsen dagelijks onze tanden, we wassen ons haar met shampoo en we gebruiken diverse soorten make-up.
Maar in hoeverre staan we stil bij de ingrediënten van dergelijke producten? Vaak zitten er minuscule plasticdeeltjes in, die vervolgens in ons lichaam opgenomen worden. Kan dat kwaad? En is er een alternatief?
In de afgelopen decennia zijn we steeds meer soorten plastic gaan produceren. Het wordt vrijwel overal voor toegepast, maar het zorgt ook voor een wereldwijd milieuprobleem van grote omvang. Denk maar eens aan de enorme hoeveelheid plastic afval die op onze oceanen drijft. De Plastic Soup Foundation houdt zich al geruime tijd bezig met de strijd tegen deze vorm van milieuvervuiling. Want veel zeedieren krijgen stukjes plastic in hun maag en uiteindelijk belandt dat plastic in onze voedselketen en dus ook in ons lichaam.
Maar ook in cosmeticaproducten zitten dus microplastics en vaak is dat helemaal niet nodig. Sommige fabrikanten voegen de plasticdeeltjes bewust toe, om ervoor te zorgen dat het product er mooier uitziet of beter te gebruiken is. Uit een onderzoek van de Plastic Soup Foundation blijkt dat slechts tien procent van alle cosmeticaproducten deze microplastics niet bevat. Dit is geconcludeerd uit een analyse van ruim 7700 producten. In bijna 6700 producten werden microplastics aangetroffen. Voor het onderzoek werden producten van de tien populairste cosmeticamerken in Europa onderzocht.
We weten nog relatief weinig over het effect van al die kleine plasticdeeltjes in ons lichaam. Geleidelijk komt er steeds meer plastic ongemerkt in de natuur terecht. Denk maar eens aan je eigen situatie thuis. Misschien heb je een fleecetrui of -deken, die je geregeld in de wasmachine stopt? Daar komen bij elke wasbeurt hele kleine – voor het oog onzichtbare – plasticdeeltjes vanaf. Via het afvoerwater belanden die plasticdeeltjes uiteindelijk in zee en zo komen ze via de vissen ook in ons lichaam terecht. En in dat van vogels, die vervolgens weer door andere dieren gegeten worden. Het complete ecosysteem dreigt hierdoor te worden ontwricht.
Als zo’n plasticdeeltje doordringt tot een lichaamscel – en dat is een voor de hand liggende optie – kan dat zorgen voor een ontsteking. Onduidelijk is wat er gebeurt als microplastics bijvoorbeeld tot onze hersencellen doordringen. Dit vergt nog veel onderzoek, omdat het een relatief nieuw fenomeen is. Kan het ook anders? Jazeker! Er zijn ook heel wat fabrikanten die geen microplastics aan hun producten toevoegen. Het is dus beslist geen noodzaak om dat te doen. Er wordt op Europees niveau gewerkt aan een wet om het gebruik van microplastic als ingrediënt in producten te verminderen.
Wil je meer weten over de ingrediënten van diverse alledaagse producten? Kijk dan eens op de website watzitwaarin.nl die in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is gemaakt. Deze website bevat een schat aan informatie over de samenstelling van producten.