Een stralend gebit krijgen en houden: zo doe je dat het best
Alles wat we eten, gaat via onze mond naar binnen. Daarbij blijven voortdurend etensresten achter, die we zelf moeten verwijderen.
Ons speeksel helpt daarbij, maar kan vaak niet alles goed afbreken. Goed poetsen is van belang voor het behoud van een mooi gebit. Ook flossen hoort daarbij, om de etensresten te verwijderen die zich ophopen in de ruimte tussen onze tanden en kiezen. Wanneer er sprake is van verkleuring van de tanden, kun je een speciale tandpasta gebruiken om de tanden witter te maken. Er zijn ook mensen die hun tanden laten bleken, maar bij regulier onderhoud zou dat eigenlijk niet nodig moeten zijn.
Tandbederf is de term die we gebruiken voor aantasting van ons gebit. Een tand die eenmaal beschadigd is geraakt, zal niet meer uit zichzelf herstellen. Als kind krijg je na je melkgebit je definitieve tanden en kiezen en daar moet je het de rest van je leven mee doen. Het is dus zaak om het onderhouden van je gebit serieus te nemen. De grootste vijand van ons gebit is tandplak. Dat is een dun kleverig laagje op je tanden en kiezen, dat je met het blote oog nauwelijks kunt zien, omdat het vrijwel dezelfde kleur heeft als de tanden zelf. Dat laagje bestaat uit een mix van eiwitten die afkomstig zijn uit het speeksel, resten van het voedsel dat je hebt ingenomen en bacteriën die zich in de mond bevinden. Als je met je nagel over je tanden schraapt, komt de tandplak op je nagel te zitten. Door je tanden twee maal per dag te poetsen, verwijder je dat laagje tandplak van je tanden en kiezen. Doe je dat niet, dan zal op den duur het glazuur van je tanden aangetast worden en verdwijnen. Het glazuur is de keiharde buitenste laag van je gebit. Keihard, maar niet goed bestand tegen zuren. En helaas scheiden de bacteriën in het tandplak zuren uit, dus vandaar het grote gevaar op tandbederf.
Tandpasta met fluoride
Tandartsen adviseren zwangere vrouwen om al te beginnen met het slikken van fluoridetabletten ter bescherming van de tanden van het nog ongeboren kind. Weliswaar komen die tanden pas later door, maar het kind heeft dan al een soort natuurlijke bescherming opgebouwd. Uiteindelijk kunnen dan de tanden ook direct met een fluoride-houdende tandpasta gepoetst worden, al is het belangrijk om goed op de dosering te letten. Om die reden zijn er speciale tandpasta’s voor baby’s en kleuters. Na verloop van tijd (pakweg vanaf het vijfde levensjaar) kan een kind tandpasta voor volwassenen gaan gebruiken. Diverse onderzoeken hebben in de loop der jaren aangetoond dat een tandpasta zonder fluoride minder doeltreffend werkt in het bestrijden van tandbederf.
Gezonde voeding
Veel gezondheidsproblemen van de mens worden veroorzaakt door verkeerde voeding. Dit geldt ook voor tandbederf. Ons lichaam heeft de juiste voedingsstoffen en mineralen nodig om optimaal te kunnen functioneren en die halen we uit gezonde voeding. Voedsel dat zacht en kleverig is, blijft plakken aan ons gebit en werkt de vorming van tandplak in de hand. Ook het consumeren van frisdranken draagt bij aan tandbederf. Fruit, groenten en andere vezelrijke voedingsmiddelen helpen juist mee tandplak te voorkomen.
Tandsteen
Wanneer tandplak niet tijdig verwijderd wordt, zal het verharden en als een soort korst om de tanden en kiezen blijven hangen. We spreken dan van tandsteen en dit kun je niet zelf verwijderen. De tandarts en mondhygiënist hebben hiervoor speciale gereedschappen ter beschikking. Daarom is het van belang om het gebit eens per half jaar te laten controleren. De tandarts kan dan het aanwezige tandsteen direct verwijderen om erger te voorkomen. In principe is tandsteen een waarschuwing: je hebt onvoldoende aandacht besteed aan het dagelijks reinigen van het gebit.
Roken
Mensen die roken, hebben vaak een vergeeld gebit. Soms zijn tanden zelfs bruin geworden van de nicotine in rookwaren. Ook hier geldt dat goed poetsen van belang is, nog veel meer dan bij iemand die niet rookt. Daarbij komt ook dat de schadelijke stoffen die bij het roken vrijkomen een algeheel schadelijk effect op de gezondheid hebben. Niet alleen vanwege de aanslag, het gaat veel verder. Roken kan ervoor zorgen dat tanden en kiezen los komen te zitten. Het kan ook leiden tot kanker in de mond of tot ontstekingen van het tandvlees. Wie zijn gebit mooi wil houden, zweert de sigaret definitief af.