Gestoofde kruidige Savoiekool

Maak dit heerlijke winterrecept van de Agnifabriek met savoiekool en puree van aardappels en pastinaak.

Dit seizoen, de winter, duurt volgens Ayurveda van ongeveer 1 januari tot ongeveer 15 april en heet late winter/vroege lente. De energie van de aarde is teruggetrokken in zichzelf, het is een tijd van stilte, rust, gegrond zijn, in jezelf gekeerd. De energie buiten kun je omschrijven als langzaam, kou, er is bewolking en je voelt zwaarte. Dit zijn de eigenschappen die ook bij de constitutie Kapha horen, waarbij ook de elementen water en aarde een hoofdrol spelen. Voor iedereen geldt: pas jezelf aan, aan de eigenschappen van deze tijd want de regel 'het gelijke versterkt het gelijke' gaat ook hier op.

Zo kun je met voeding en leefstijl jezelf ondersteunen of tegenwerken. Aan jou de keus.
Hieronder een heerlijk recept met gestoofde kruidige Savoiekool van de Agnifabriek.


Ingredienten :

  • 1 kleine savooiekool
  • 3 el ghee* plus extra om ui en bleekselderij te garen.
  • snuf asafoetida
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 stengel bleekselderij in schijfjes + de blaadjes voor garnering
  • 2 worteltjes in plakjes of 1 winterpeen
  • 10 takjes verse tijm
  • 3 laurierblaadjes
  • 300 ml bouillon of eventueel witte wijn

Puree

  • 400 g kruimige aardappels, geschild
  • 500 g pastinaak, geschild en/of wortelpeterselie
  • eetlepel peterselie, gehakt

Bereiding

Verwijder de harde buitenste bladeren van de savooiekool en snijd hem in vieren. Verhit de ghee in een ruime pan met een dikke bodem. Braad de koolparten goudbruin aan beide kanten. Neem de kool uit de pan.

Voeg  wat ghee toe aan het braadvet in de pan, laat een snufje asafoetida smelten en bak hierin de uien 5 min. zachtjes zonder ze te kleuren.

Voeg de bleekselderij schijfjes toe en bak het zachtjes mee totdat ze beetgaar worden.  Voeg de worteltjes, tijm en laurier toe. Leg de kool terug tussen de groenten. Schenk de bouillon/wijn erbij, doe de deksel op de pan en stoof de kool in 40 min. zachtjes gaar. Voeg eventueel nog wat water of bouillon toe als er teveel vocht verdampt.

Kook intussen voor de puree de aardappels en pastinaak in een laagje water met een beetje zout afgedekt zachtjes gaar. Giet het kookvocht af,en bewaar.Stamp de aardappels met de pastinaak fijn. Voeg eventueel kookvocht toe en roer goed tot luchtige puree. Breng op smaak met peper en peterselie.

Verdeel de puree over de borden, schep de savooiekool en de rest van de groenten en groente jus ernaast.

Hak de gele bleekselderijblaadjes grof en strooi eroverheen.

www.agnifabriek.nl

 

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.