Gezond leven, duur of niet?

Veel mensen verkeren in de veronderstelling dat gezond leven een dure bezigheid is. Dat is echter een groot misverstand.

Veel mensen verkeren in de veronderstelling dat gezond leven een dure bezigheid is. Dat is echter een groot misverstand. Weliswaar worden er veel producten verkocht onder de noemer 'gezond' waarvoor we flink in de buidel moeten tasten, maar wie er logisch over nadenkt wat er nu werkelijk goed voor ons en dan opnieuw aan het rekenen slaat, komt tot de conclusie dat gezond leven helemaal niet zo duur hoeft te zijn. Sterker nog, het is in feite goedkoper dan ongezond leven...!

Laten we op de eerste plaats eens kijken naar wat we zoal drinken

Dat frisdranken niet zo gezond zijn, is algemeen bekend. Vooral de frisdranken waar veel suiker in zit, kunnen we beter wat vaker laten staan. Maar de commercie speelt hier handig op in en dus zijn er drankjes met suikervervangers en drankjes waarvan wordt beweerd dat ze een positieve bijdrage leveren aan onze energiehuishouding, ons prestatievermogen en onze concentratie. Maar wat werkelijk goed voor ons is, is water. En water komt gewoon uit de kraan. Het drinkwater is in Nederland van prima kwaliteit en kan dus als basis dienen voor een gezonde leefstijl. Wie toch liever flesjes bronwater aanschaft, is daarmee nog altijd veel goedkoper uit dan iemand die kiest voor de veel duurdere en minder gezonde andere drankjes. Er zijn meerdere oplossingen voor zuiver water één ervan vind u op www.kangenwaterexperience.nl

Ook in ons voedsel valt het nodige voordeel te behalen

Vroeger was vlees een lekkernij op zondag of bij speciale gelegenheden. Tegenwoordig eten we vrijwel dagelijks vlees. In veel gevallen is dat vlees van slechte kwaliteit. Simpel gezegd, hoe gezonder het dier leefde, hoe beter het vlees is voor ons lichaam. Het behoeft geen nader betoog dat de kiloknallers van de supermarkt niet bijdragen aan een gezond en verantwoord dieet. De dieren krijgen veelal hormonen en antibiotica toegediend, waarvan sporen achter blijven in het vlees. Dat krijgen wij dus allemaal binnen wanneer we dit vlees consumeren. Breng de vleesconsumptie omlaag en kies alleen voor kwaliteitsvlees. Door minder vlees te eten bespaar je al snel een aantal euro's in de week aan boodschappengeld en breng je tegelijk je eetpatroon meer in balans.

Kies in plaats van vlees bijvoorbeeld voor wat extra groente

In principe hoort twee derde van ons bord dagelijks gevuld te zijn met groente. Groente is bovendien relatief goedkoop in vergelijking met vlees. Daarnaast is er een brede keus en zijn er veel verrassende maaltijdsuggesties die grotendeels of zelfs geheel op groente zijn gebaseerd. Het verdient aanbeveling om te kiezen voor biologisch geteelde groente. Wie alleen de prijskaartjes vergelijkt zal geneigd zijn de conclusie te trekken dat biologische groente duurder is, maar ook hier zit een addertje onder het gras. Om echt goed te kunnen vergelijken moet niet alleen de prijs, maar ook het effect op ons lichaam worden meegeteld. Dan blijkt al snel dat biologische groente ons veel meer vitaminen, mineralen en antioxidanten geeft. Daarom heeft het lichaam ook minder van deze groente nodig. In het algemeen kan worden gesteld dat we meestal meer eten dan nodig is. We zijn gewend om te eten totdat we vol zitten, maar in feite moeten we eten tot het hongergevoel is gestild. Matig dus de porties en vries bijvoorbeeld de rest in voor een volgende keer. Wie veel onbewerkte natuurlijke producten eet, krijgt vanzelf meer energie. Dat komt omdat deze producten veelal meer vezels bevatten en dus veel voedzamer zijn. Het lijkt misschien een open deur, maar een portie broccoli is goedkoper dan een zak chips en veel gezonder. Veel fabrikanten voegen bovendien bepaalde stoffen aan ons voedsel toe die de smaak versterken en ervoor zorgen dat het ons moeite kost om de verleiding te kunnen weerstaan. Wie dergelijke voedingsmiddelen gedurende enige tijd niet meer eet, zal na verloop van tijd merken dat het verlangen ernaar vanzelf verdwijnt.

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.