Het gezonde sinterklaasfeest
Binnenkort komt Sinterklaas weer in het land. Een supergezellig feest voor kinderen maar ook voor volwassen.
Ik kan me nog herinneren dat, toen mijn kinderen klein waren, wij op de dag dat de Sint aankwam, gingen knutselen en bakken. Leuke Pietjes en een Sinterklaas maken van papier en daarna heerlijke, gezonde pepernoten bakken. Het huis rook altijd zalig op die dag. In de middag zaten we voor de buis en zagen we vol spanning hoe hij aankwam. Een geweldig moment! En dan die avond ook nog het schoentje zetten en in de ochtend zag je ze genieten van al dat lekkers maar vooral leuks. Ja, lekkers, daar zeg ik zoiets. Ook ik, als voedingstherapeut, vind dat lekkers bij feest moet horen. Vroeger kregen kinderen ook echt alleen maar met feestdagen iets lekkers. Dat was prima. Te dikke kinderen waren er toen nog niet en de hoeveelheid snoepgoed was gering. Men maakte het vooral zelf of zwarte piet deelde wat uit op het schoolplein of op pakjesavond bij je thuis. Warme cacao erbij en het feest was compleet.
Tegenwoordig snoepen kinderen de hele dag door en ligt het strooigoed al in september in de supermarkt. Vol suiker en geraffineerde tarwebloem, maar als dat het ergste zou zijn was het leed nog te overzien. Kinderen worden steeds dikker en beginnen al in de ochtend met wit brood en suiker beleg zoals hagelslag en pasta en dat nemen ze ook mee naar school. Fruit tussendoor eten is er vaak niet meer bij. De zogenaamde gezonde koek vol suiker eten ze liever. Op school wordt er ook nogal eens ongezond getrakteerd. Ook als kinderen thuis komen van school staat er vaak een glas frisdrank klaar met wat lekkers erbij, boordevol suiker weer. Wanneer je alles bij elkaar optelt, dan schrik je echt. Kinderen eten jaarlijks vele kilo’s geraffineerde suiker, wat natuurlijk de kans op overgewicht en welvaartziektes verhoogt. Het zorgt voor suikerspiegel-schommelingen en onbalans in het lichaam. Dit zijn dingen om eens over na te denken, want veel heb je zelf in de hand. Ga eens zelf je pepernoten en lekkers maken en dan op een gezonde manier. Kinderen vinden het geweldig om te bakken en helpen graag mee. Moeilijk is het absoluut niet.
Gebruik volkoren meel in plaats van bloem en honing of palmsuiker in plaats van witte suikers. Velen kennen het verschil niet zo goed tussen meel, volkoren meel en bloem. Dit zal ik eens uitleggen. We nemen een graankorrel. Of dat nu tarwe, spelt, rijst of rogge is, het maakt niet uit. Als we deze graankorrel malen, ontstaat er volkoren meel. Maak je hier brood van, dan heb je volkorenbrood. Het graan dat je hebt gebruikt, bepaalt of je volkoren speltbrood, volkoren tarwebrood of volkoren roggebrood in je handen hebt. Wanneer je dit volkoren meel zeeft, dan haal je een gedeelte van de vezels en vitamines eruit. Dat betekent dat je van volkoren meel gewoon meel overhoudt, wat nog ongeveer 70% van de graankorrel bevat. Een gedeelte van de vezels en voedingswaarde is eruit. Ga je door met zeven en haal je alle vezels eruit, dan hou je bloem over deze is arm aan voedingsstoffen. Bloem verhoogt je suikerspiegel, verzuurt en kost het lichaam vitamines en mineralen om te verteren. Het voegt dus niets toe. Wanneer je gaat bakken, neem je dus volkoren meel of meel maar nooit bloem. Bij voorkeur gebruik je spelt of glutenvrije graansoorten als rijstmeel. Tarwe is niet meer wat het was en velen hebben er last van of worden er moe of dik van. Verder gebruik je echte boter of boters uit de reformwinkel. (laat de geharde boters achterwege!) Het is echt heel eenvoudig om zelf een lekkere en gezondere Sinterklaas te organiseren. Pepernoten, speculaas, taaitaai, banketstaaf, marsepeinen dieren en chocolade kun je eenvoudig op een gezonde manier maken. Deze en nog veel meer recepten staan in mijn bakboek ‘Zo bakt Nederland Oudhollandse lekkernijen’. Zie het recept onder tabje RECEPTEN