Huidklachten, de eerste aanpak

Wanneer je huidklachten hebt, dan zijn die niet zo maar 1,2,3 opgelost. Huidklachten komen meestal van binnenuit.

Smeren met allerlei crèmes zal slechts symptoombestrijdend werken (wat soms ook noodzakelijk kan zijn). Het is belangrijk dat je het probleem van binnenuit aanpakt. Verkeerde voeding is vaak de grootste veroorzaker van huidklachten. Met de juiste voeding kun je veel bereiken. In deze editie beginnen we met voeding en de darmen.

De huid is een zintuig en tevens het grootste orgaan van het lichaam dat heel veel functies heeft, zoals:

  • Bescherming
  • Isolatie
  • Warmteregulatie
  • Opslag vetcellen
  • Uitscheiden van talg en zweet
  • Aanmaak van vitamine D

    Omdat de huid aan de oppervlakte ligt, is dit het enige orgaan waaraan we de gesteldheid van het lichaam kunnen zien. Het liefst willen we een mooie, strakke, egale, zachte huid. We staan er eigenlijk te weinig bij stil dat onze huid gevoed wordt van binnenuit, door onze voeding. Vooral de conditie van de lever en de darmen is belangrijk. Deze organen kunnen voor huidproblemen zorgen als ze niet in balans zijn. De darmen kunnen uit balans raken door ongezond voedsel of door het eten of drinken van voedsel waar je overgevoelig voor bent. Er zijn natuurlijk nog veel meer redenen voor het ontstaan van huidklachten, bijvoorbeeld stress en infecties. Daarom is het belangrijk bij alle huidklachten zoals acné, psoriasis, netelroos, eczeem, couperose, cellulite en pigmentvlekken eens kritisch te gaan kijken naar wat je eet en hoe de conditie van je darmen en lever is. Darmprotocol Een darmprotocol toepassen houdt in, dat je gaat bekijken of de darmen een goede conditie hebben. Vaak een opgeblazen buik, anders uitziende ontlasting, buikpijn en winderigheid, duiden eigenlijk altijd op darmen die niet in balans zijn. Zeker als je ook nog huidklachten hebt is het een reden om hiermee aan de slag te gaan. Ook als je geen darmklachten hebt, kan de conditie van je darmen verzwakt zijn. Zo kan de darmflora niet in orde zijn of hou je teveel afvalstoffen vast in de darmen. Voeding en stress hebben samen de grootste invloed hierop. Neem je leven eens goed onder de loep en probeer meer rust en vrije tijd te nemen en grote stressbronnen los te laten. Verder ga je goed bekijken wat je eet en of voeding de oorzaak kan zijn van je huidklachten. Het begint al bij wat je in je mond stopt. Dit moet gezond en verantwoord zijn en moet bij je passen. Bij huidklachten vervallen er toch bepaalde producten. Natuurlijk is iedereen uniek en zou een persoonlijk voedingsplan uitgetest moeten worden. Ook zonder persoonlijk voedingsplan kun je een heel eind komen. Zorg dat je goed kauwt. Het maagzuur moet goed op peil zijn (maagzuurremmers kunnen ook indirect huidklachten veroorzaken). Door het aanpassen van je voeding heb je deze maagzuurremmers vaak niet meer nodig. Het is de bedoeling dat de darmen met gemak het voedsel verteren. Door een tekort aan spijsverteringsenzymen kan het al mis gaan. Verder is het belangrijk dat de darmflora en de slijmvliezen in goede conditie zijn. Extra probiotica en L-glutamine kunnen veel verbeteringen brengen bij huidklachten. Het kan ook zijn dat je allergisch bent voor voedsel, je histamineovergevoelig bent, candida hebt, waardoor je ook heel moe kunt zijn. Het is ook mogelijk dat er parasieten aanwezig zijn. Of je parasieten en een histamineovergevoeligheid hebt, dat kan een arts voor je uitzoeken. Candida, voedselallergie en de conditie van de darmen gaat toch vaak via natuurgeneeskundige.

    Wat je zelf al kunt gaan doen is, behalve probiotica en L-glutamine te nemen, voeding weg te laten die de darmen irriteren, beschadigen of huidklachten triggeren. (werkt ook vaak bij een prikkelbare darm) 

    Wat je de komende maand laat staan:

  • Witte suikers en witte bloem (alle geraffineerde voeding)
  • Melkproducten (kaas, yoghurt en melk). Neem eventueel een calcium-magnesium-zink tablet
  • Koffie. Drink in plaats hiervan kruidenthee zoals brandnetelthee en rooibosthee of chicoreikoffie)
  • Alcohol
  • Kunstmatig voedsel. Zakjes en pakjes weglaten en alles zelf maken.
  • Laat de peulvruchten staan, zoals bruine en witte bonen, kikkererwten, soja, en linzen.
  • Verminder voedsel uit de nachtschadegroep zoals tomaat, aardappel, paprika en aubergine en gojibes
  • Vermijd tarwe en rogge. Neem volkoren speltproducten of beter nog glutenvrije producten.Bouw de koffie en suiker altijd rustig af. Wanneer je merkt dat je last hebt van koolsoorten, dan kun je die ook beter minderen of vermijden.

www.persoonlijke-voeding.nl  

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.