Huisarts Tamara de Weijer, eet beter in 28 dagen

Alle leefstijl gerelateerde problematiek met leefstijl moet worden aangepakt en niet met medicatie.

Interview met Tamara de Weijer, huisarts en oprichter van Vereniging 'Arts en Voeding’ 16-08-2018

Als hbo-verpleegkundige was ik erg geïnteresseerd in voeding en leefstijl. In combinatie met de studie 'Orthomoleculaire geneeskunde en voedingsleer' kreeg ik nog meer inzicht in de vele voedingsgerelateerde oorzakelijke verbanden. Dit gaf mij een hele andere kijk op gezondheid, die ik kon gaan toepassen in een praktijk voor integrale/orthomoleculaire geneeskunde. Met behulp van o.a. een uitgebreide vragenlijst en ontlasting- en bloedonderzoeken kan ik oorzaken van klachten achterhalen, om deze vervolgens aan te pakken door het aanpassen van de voeding en leefstijl.

Ik kwam erachter dat er ook in de reguliere geneeskunde meer verschuiving plaatsvindt. Ik sprak met Tamara de Weijer, huisarts en oprichter van Vereniging Arts en Voeding, waarbij zij artsen en andere zorgprofessionals helpt inspireren om patiënten, met leefstijl gerelateerde klachten, te helpen met de eerste interventie volgens de NHG-richtlijnen, namelijk: het aanpassen van de leefstijl.

Bij veel aandoeningen staat de interventie ‘aanpassen voeding en leefstijl’ als eerst genoemde behandeling, alleen is deze stap in de afgelopen jaren overgeslagen en wordt er sneller overgestapt op medicatie, waardoor de NHG standaard niet goed wordt toegepast.

Ongeveer 6 jaar geleden is Tamara anders gaan eten nadat zij 20 kilo zwaarder was dan nu na haar zwangerschap. Alle bekende diëten heeft zij geprobeerd, zonder blijvend resultaat. Tamara is meer groenten, fruit, zaden en noten gaan eten, bleef van de snelle suikers af en is toen binnen 3-4 maanden 15 kg afgevallen. Maar wat ze nog belangrijker vond is dat ze zich veel fitter voelde en beter in haar vel zat. Ook haar Prikkelbare darm Syndroom verdween na 15 jaar. Deze eigen ervaring is Tamara gaan delen met een nieuwe aangemelde patiënt met diabetes, die geen medicatie wilde, maar graag geholpen wilde worden met zijn leefstijl. Deze patiënt werd hierin begeleid, viel af en had na 3 maanden geen diabetes meer. Dit smaakte naar meer en hierdoor is Tamara tijdens het laatste jaar van haar opleiding zich gaan verdiepen in voeding en leefstijl, wetenschappelijke onderzoeken gaan lezen en er ging een wereld voor haar open.

Ze heeft sinds 5 jaar in de praktijk ervaren dat ze vaker brandjes aan het blussen was dan het daadwerkelijke probleem van de patiënten aan te pakken en kreeg hier steeds meer weerstand tegen. ‘’Medicatie voor een hoge bloeddruk of diabetes wordt gezien als een ''geneesmiddel'', maar je geneest niet de aandoening met een pil. Dit wil niet zeggen dat je het wel kan genezen met voeding en leefstijl, maar je kan er wel van je klachten af komen/dit in remissie brengen’’.

Tamara streeft ernaar om achter de oorzaak van een probleem te komen en heeft dit aangepakt door inzicht te krijgen door het uitvragen van een leefstijlanamnese (stress factoren, sport/beweging, voedingsinname). Hierdoor krijgt Tamara duidelijkheid over de manier van leven en het eetpatroon zodat de juiste interventie, gericht op voeding en leefstijl, kan worden ingezet. Dit betekent niet dat ze zelf alle leefstijl- en voedingsadviezen hoeft te geven, maar dat ze de patiënten wel kan doorverwijzen naar de juiste disciplines, zoals een diëtiste, fysiotherapeut of praktijkondersteuner die voeding en leefstijl ook als basis in hun behandelplan hebben staan. Tamara heeft hierdoor meer een signalerende rol, in preventie, in behandeling en in het motiveren van patiënten, waarna patiënten na een aantal weken/maanden worden gebeld om te vragen hoe het gaat. De ervaring van patiënten is dat zij dit erg prettig vinden en Tamara ziet blijere patiënten op het spreekuur.

Tamara geeft aan dat ze bijvoorbeeld veel patiënten ziet met vermoeidheidsklachten. Door inzicht te krijgen in voeding en leefstijl zag ze bij een patiënte van 17 jaar dat ze geen groenten at, omdat zij dit niet lekker vond en alleen witte broodjes met Nutella at. Tamara heeft haar doorverwezen naar een diëtiste en na 3 maanden zag zij een positief veranderd meisje op de stoel zitten. Hiervoor hoeft een arts geen diëtiste te zijn, maar is die signalerende rol dus enorm belangrijk om vervolgens door te verwijzen. Dit geldt ook voor de groep patiënten met diabetes en darmklachten. Tamara zegt ‘’Je geeft de patiënten letterlijk de regie over hun leven terug.’’ Hierdoor is Tamara er van overtuigd dat alle leefstijl gerelateerde problematiek met leefstijl moet worden aangepakt en niet met medicatie.

Ze geeft aan dat er binnen de opleiding ‘Geneeskunde’ sinds een tijd meer aandacht is voor voeding/leefstijl met een 3 maanden ‘keuze-onderwijs’. Ook binnen haar vereniging zijn nu ongeveer 850 zorgprofessionals aangesloten sinds de start 2 jaar geleden, met veel huisartsen, specialisten, geneeskunde studenten en verpleegkundigen. Hierdoor is een beweging gaande richting gezond eten en leefstijl. De sceptische zorgprofessionals worden nu min of meer gedwongen om zich meer te verdiepen in voeding en leefstijl, omdat patiënten hier steeds meer om vragen.

Tijdens lezingen vraagt Tamara bijvoorbeeld wie er patiënten krijgt die om adviesvragen over voeding en leefstijl, waarbij bijna iedereen hun hand opsteekt, maar de artsen vervolgens vaak niet weten hoe zij hier mee om moeten gaan. De mooie verandering wordt steeds groter en breder gedragen. Via de website www.artsenvoeding.nl is bijvoorbeeld ook te zien welke huisartsen zijn aangesloten bij Vereniging Arts en voeding. Zoals de website beschrijft, zijn deze artsen niet zo zeer opgeleid tot leefstijlarts, maar staan ze open om mee te denken in het aanpassen van voeding en leefstijl.

Tamara denkt dat de grootste winst de behalen valt in de leefstijlgeneeskunde en wil dat mensen de keuze krijgen tussen het kiezen van medicatie of aanpassen van leefstijl. Tamara heeft een kookboek geschreven dat op 4 september 2018 is uitgekomen. Dit boek moet gezien worden als een onderdeel van een totaalaanpak en om andere gewoontes aan te leren.

Het is niet zo zeer gericht op afvallen, maar bevat veel natuurlijke voeding en recepten waarin groenten de boventoon voeren om o.a. meer energie krijgen en gezonder te worden. Tamara hoopt dat er een revolutie ontstaat waarbij patiënten zelf initiatief gaan nemen om te vragen naar leefstijladviezen bij artsen. Ze geeft aan dat er in een onderzoek uit 2016 staat beschreven dat 95% van de mensen vindt/denkt dat de huisarts/arts de hoogste autoriteit is op het gebied van voeding. Hieruit blijkt dan ook dat de huisartsen/artsen zich daarom zo snel mogelijk moeten gaan verdiepen in dit onderwerp!

info@artsenvoeding.nl

 

Geschreven door Cherelle Oosterveen

 

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.