Is olijven eten gezond?
Op feestjes zie je tegenwoordig steeds vaker bakjes met olijven staan. Een gewoonte die we geleidelijk hebben overgenomen van de landen rond de Middellandse Zee, waar het eten van olijven als gezonde snack al veel langer gangbaar was.
Omdat een olijf een natuurproduct is, zou het volgens velen een betere keuze zijn dan de traditionele toastjes, bitterballen, vlammetjes en andere snacks die vaak tijdens feestjes worden geserveerd. Maar laten we ook bij het eten van olijven vooral kritisch blijven. Dat de vrucht van de olijfboom gezond is, daarop valt niet veel af te dingen. Een olijf bevat vetzuren en anti-oxidanten, waar ons lichaam wel raad mee weet. Het is dan ook niet zonder reden, dat al jaren wordt geadviseerd om bij het bakken gebruik te maken van olijfolie. Met betrekking tot dit laatste zijn de laatste jaren overigens steeds meer tegengeluiden te horen, er zijn zelfs onderzoekers die intussen beweren dat olijfolie geen substantiële voordelen biedt ten opzichte van andere oliesoorten. Maar laten we ons nu even beperken tot de olijf als tussendoortje of als bestanddeel van bijvoorbeeld een salade. De enkelvoudige onverzadigde vetzuren in de olijf zorgen ervoor dat ons hart in goede conditie blijft en dragen bij aan het in balans houden van ons cholesterolniveau. Maar een olijf bevat nog veel meer nuttige stoffen, zoals vitamine B1, vitamine B2, vitamine D, vitamine E en de mineralen natrium, kalium, calcium en ijzer.
In ons lichaam hebben de processen van de maag, lever en gal baat bij deze stoffen. Dit houdt in dat de kans op aandoeningen aan deze belangrijke organen wordt verkleind. Dat geldt ook voor de kans op aandoeningen als reumatische artritis en osteoporose. Wetenschappers zijn zelfs tot de conclusie gekomen dat aan de olijf bepaalde pijnstillende eigenschappen kunnen worden toegedicht, die vergelijkbaar zijn met het effect van een paracetamol. Kortom, er zijn voldoende redenen om regelmatig wat olijven te eten. Voordat iedereen nu direct naar de winkel rent om een bakje van deze vruchten te halen, is het goed om te weten waar je op moet letten bij het kopen ervan. De ene olijf is namelijk de andere niet, er is nogal wat verschil te proeven in kwaliteit en dat heeft vooral te maken met het bewerkingsproces dat de olijven hebben ondergaan voordat ze in de schappen van de winkels terecht kwamen. Die bewerking houdt verband met het feit dat veel olijven worden geplukt wanneer ze nog niet rijp zijn. Olijven zijn in eerste instantie groen van kleur, gedurende het rijpingsproces, dat acht maanden duurt, worden ze geleidelijk paars/zwart van kleur. Tijdens dat rijpingsproces vormen zich in de olijf ook de waardevolle voedingsstoffen die voor de mens zo goed zijn. Een olijf die je zo van de boom haalt en opeet, smaakt overigens niet eens lekker. De smaak, zoals wij die kennen, wordt bereikt door de vrucht enige tijd in een mengsel van water, zout en azijn te leggen. Maar er is een nadeel. Een rijpe olijf is zo kwetsbaar, dat opslag en transport eigenlijk niet meer goed mogelijk is. Er zou niet veel meer dan wat pulp overblijven en dat maakt de verkoopwaarde natuurlijk een stuk lager. Daarom kiest men er vaak voor om olijven voortijdig te plukken en daarna te weken in een bad met natriumhydroxide. Deze stof wordt ook wel bijtende soda genoemd en is één van de bestanddelen van gootsteenontstopper! Vervolgens worden ze kunstmatig zwart gekleurd in een badje met ijzergluconaat (E579) en daarna gaan ze naar de winkels.
Wie echt lekkere olijven wil eten, die bovendien de juiste hoeveelheid gezonde voedingsstoffen bevatten, kiest voor zongerijpte olijven. Dit staat aangegeven op de verpakking.