Kalknagels zijn besmettelijk
Onychomycose is een term die de meeste mensen vermoedelijk niet veel zegt. We kennen deze aandoening beter als kalknagel, een schimmelvorming onder de nagels van voeten en handen.
Veel mensen kampen ermee, maar lang niet iedereen beseft hoe groot het besmettingsgevaar is. Wanneer je bijvoorbeeld zelf een kalknagel hebt en je badkamerfaciliteiten met iemand deelt, loop je al het risico diegene daardoor te besmetten. Pak kalknagels dus tijdig en op de juiste manier aan. Zoals gezegd is een schimmel dus de veroorzaker van een kalknagel. Het zijn vaak de zogenoemde dermatofyten die de kalknagel veroorzaken. Deze schimmelsoort is ook verantwoordelijk voor bijvoorbeeld voetschimmel. Schimmels houden van een warme, vochtige omgeving en voelen zich dus goed thuis op onze voeten.
Geef je een schimmel de kans om je huid binnen te dringen, doordat je bijvoorbeeld een klein wondje aan je voet hebt of een ingescheurde teennagel, dan kan er een infectie ontstaan. Mensen op hogere leeftijd verliezen geleidelijk de elasticiteit in de nagels, daardoor ontstaan er geleidelijk meer scheurtjes en krijgen de schimmels vrij spel. Dit verklaart waarom maar liefst de helft van alle mensen boven de zeventig jaar last heeft van kalknagels. En voor de mensen die dachten dat een kalknagel zich alleen aan de voeten kan openbaren en niet aan de handen, dat is een misverstand. Hoewel de aandoening vaker voorkomt bij de voeten, kunnen ook aan de handen kalknagels ontstaan. De infectie openbaart zich overigens sneller wanneer de weerstand verzwakt is. Daarom hebben mensen die lijden aan ziektes als diabetes en aids vaker te maken met kalknagels. Een kalknagel valt in eerste instantie vaak niet eens op. Wanneer de nagel geleidelijk een geelachtige kleur krijgt, is de schimmel vaak al een tijdje aanwezig. Ga je niet over tot behandeling van de nagel, dan kan die uiteindelijk bruin gaan kleuren, een bobbelige structuur krijgen, afbreken of zelfs geheel loslaten. Heb je last van een kalknagel aan de handen, dan kunnen zich bovendien blaasjes gaan vormen aan de zijkanten van de vingers en handpalmen. In apotheken en drogisterijen worden middelen verkocht om de schimmel aan te pakken. Meestal zijn dat stiften, die een substantie bevatten om op de nagel te smeren. Door dit enige tijd te herhalen, conform de aanwijzingen op de verpakking, zal de kalknagel na verloop van tijd vanzelf verdwijnen. Er bestaan ook laserbehandelingen, die de nagel zelf niet aantasten maar de eronder levende schimmel doden. Na afloop van een dergelijke behandeling moet echter alsnog een zalf worden gebruikt. Deze zalf dient ter voorkoming van nieuwe schimmelvorming. Daarmee is de vraag gerechtvaardigd wat precies het nut is van de behandeling, aangezien de eerder genoemde middelen hetzelfde effect bereiken.