Knieklachten? Er is wat aan te doen.

De meeste knieklachten ontstaan door overbelasting. Deze kunnen ontstaan door een afwijkende voetstand of het verkeerd neerzetten van de voet tijdens het lopen.

Oorzaak

De meeste knieklachten ontstaan door overbelasting. Deze kunnen ontstaan door een afwijkende voetstand of het verkeerd neerzetten van de voet tijdens het lopen. Wanneer tijdens het lopen de enkel te veel naar binnen of naar buiten kantelt, heeft dit effect op de knie en de structuren rondom de knie. Door de verkeerde stand van de voet raken de kniebanden overbelast.

Ook tijdens sporten kunnen knieklachten ontstaan. Tijdens het sporten kan er een verdraaiing van de knie optreden. Hierbij draait het onderbeen één kant op terwijl de voet blijft staan.

Artrose is ook een vorm van overbelasting. We zien het vaak bij mensen die zwaar werk verrichten en bij oudere mensen. Door overbelasting slijt het kraakbeen in het kniegewricht.

Klachten

Pijn, instabiliteit, verminderde beweeglijkheid en het gevoel dat de knie op slot zit.Bij knieletsel zien we vaak een snel optredende zwelling die zeer pijnlijk is. Klachten van iemand met artrose zijn: pijn bij bewegen, stijfheid (met name in de ochtend) en een verminderde beweeglijkheid.

Voorbeelden van veel voorkomende klachten aan de knie:

Springersknie (Jumpers knee)
Bij een Jumpers knee is er schade opgetreden bij de aanhechting van de pees aan de onderkant van de knieschijf.

Er is vaak een zeurende pijn onder de knieschijf aanwezig, tijdens of net na het sporten. De klachten ontstaan geleidelijk en kunnen geleidelijk aan erger worden. Vaak voelt de knie na het sporten en ’s morgens bij het opstaan stijf en pijnlijk aan.

Een Jumpers knee komt vaak voor bij volleyballers en basketballers aangezien zij veel moeten springen.

Overbelasting van de kniebanden
De kniebanden, maar ook de spieren en pezen spelen een belangrijke rol bij het buigen en strekken van de knie. De kniebanden zorgen ook voor stevigheid.
Klachten aan de kniebanden kunnen veroorzaakt worden door een afwijkende voetstand. Een x-stand van de knieën kan ontstaan doordat de voeten naar binnen kantelen tijdens het lopen. Hierdoor ontstaat er meer rek op de binnenste knieband. Het naar buiten kantelen van de voeten veroorzaakt een O-stand, waardoor er meer rek op de buitenste knieband ontstaat. Door overmatige rek op de kniebanden kunnen er pijnklachten ontstaan.

Morbus Osgood Schlatter
Vlak onder de knie zit de bovenbeenspier vast aan het scheenbeen. Bij Osgood-Schlatter is die plek wat verdikt en pijnlijk. Door overbelasting ontstaat er teveel trekkracht op de aanhechting van de kniepees. Dit komt vooral voor bij kinderen die snel groeien en veel sporten.

Een afwijkende voetstand of het verkeerd afwikkelen van de voeten kan deze klacht beïnvloeden. Er ontstaat hierdoor een verkeerde belasting van de knie waardoor de klachten kunnen ontstaan of juist verergeren

Patellofemoraal pijnsyndroom
De oorzaak is vaak een afwijkende stand van de knie. Wanneer er sprake is van een x-stand van de knie, waarbij de knie naar binnen kantelt, sluit de knieschijf niet goed aan in de groeve. Er ontstaat een zeurende pijn achter en rondom de knieschijf of knieholte. De pijn wordt erger bij het langdurig in dezelfde houding zitten of door traplopen of fietsen tegen de brug op. Intensief sporten is vaak pijnlijk. Vaak is er een gevoel ven instabiliteit en een krakend geluid bij het bewegen van de knie.

Een afwijkende stand van de knieën kan het gevolg zijn van een afwijkende stand van de voeten. Een afwijkende voet- en/of kniestand in combinatie met veel traplopen en fietsen kan klachten geven.

Lopersknie (Tractus Iliotibialis Frictiesyndroom)
De klachten worden vaak veroorzaakt door overbelasting. Deze klachten komen dan ook vaak voor bij sporters (m.n. bij hardlopers). De pijnklachten zijn aan de buitenzijde van de knie gelokaliseerd
De klachten kunnen ook worden veroorzaakt door een afwijkende voetstand of door een beenlengteverschil.

Wat doet de Registerpodoloog

Een podoloog kan tijdens het onderzoek de stand en afwikkeling van de voet, enkel en knie controleren. Wanneer tijdens het lopen de enkel te veel naar binnen of naar buiten kantelt heeft dit effect op de knie en de structuren rondom de knie. De podoloog kan dan de voetstand of voetafwikkeling corrigeren met behulp van steunzolen en een goed schoenadvies geven.

Artrose kan niet genezen, maar ook hier kunnen we met een steunzool de pijn verminderen en zorgen voor een betere afwikkeling van de voet.

Contact:

Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak, neem contact op via:

T. 0255-515733 of ga naar: https://podozorg-driehuis.nl/contact-driehuis/afspraak

 

Wij waarderen je privacy.

Wij gebruiken cookies voor analyse, de mogelijkheid tot berichten te delen op social media en om advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stem je in met ons privacybeleid en kan je gebruik maken van deze functionaliteit.