Vermoeide voeten en benen
Iedereen heeft wel eens vermoeide voeten en benen. Als dit steeds vaker voorkomt en er klachten ontstaan is het goed om eens naar de voeten te laten kijken.
Iedereen heeft wel eens vermoeide voeten en benen. Als de vermoeidheid steeds vaker voorkomt en er klachten ontstaan is het misschien goed om eens naar de voeten te laten kijken.
Mogelijke oorzaken:
- Het doorzakken van de voeten: Overpronatie van het voetgewelf en het naar binnen kantelen van de enkels. Dit komt bij ongeveer 50% van de bevolking voor. Doordat de voet naar binnen kantelt moeten de spieren langer worden en harder werken om goed te kunnen functioneren. Bij het naar binnen kantelen van de enkels draaien ook de onderbenen naar binnen en dit leidt tot overbelasting van de kuitspieren. Oververmoeidheid en pijn zijn het gevolg.
- Overbelasting door langdurig staan of lopen: Een hardloper moet bij iedere stap 2 tot 3 keer zijn/haar eigen lichaamsgewicht opvangen. Soms hebben mensen dus alleen klachten bij het sporten en niet in het dagelijks leven.
- Overgewicht
- Zwangerschap: Een zwangerschap heeft invloed op de bloedcirculatie. Tijdens de zwangerschap stroomt er zo’n 20% meer bloed door de vaten. Dit geeft veel druk op de vaten. 70% van de zwangere vrouwen heeft aan het einde van de zwangerschap last van vermoeide voeten en kramp in de benen. Kramp komt vooral voor in de nacht omdat de bloedcirculatie dan minder is.
- Slechte doorbloeding van de spieren door bijv. ouderdom (vaten zijn minder elastisch dan voorheen), spataderen, aderverkalking (spierpijn in de benen), roken.
- Verkeerd of slecht passende schoenen: Voeten veranderen in de loop van de jaren en soms heeft een voet dan andere schoenen nodig als voorheen (pasvorm, maat).
Klachten:
- Pijn aan de voeten en/of onderbenen
- Vermoeidheid (ook zware, lome benen)
- Voeten die branderig aanvoelen
- Kramp in de voet en/of kuit
- Zwelling
- Niet meer kunnen of niet meer ver kunnen lopen
Therapie:
Gelukkig kunnen we met gerichte therapie veel klachten wegnemen.
- Schoenadvies
- Therapeutische inlegzolen
- Voetoefeningen
- Compressietherapie (elastische steunkousen)
Wat kunnen we zelf doen :
- Regelmatig bewegen
- Lang zitten en staan vermijden
- Niet zwaar tillen
- Bij langdurig zitten de benen wat hoger leggen
- Niet roken
- Letten op ons gewicht
Contact:
Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak, neem contact op via:
T. 0255-515733 of ga naar: https://podozorg-driehuis.nl/contact-driehuis/afspraak